Winter op de Wadden

Categorieën

Nu de dagen kort zijn en de nachten koud, is het leven op de Wadden zwaar. Alleen de sterkste dieren overleven. De meeste planten zijn verdwenen en het lijkt zo op het eerste gezicht een dooie, grijze boel. Maar niks is minder waar! Een van de mooiste periodes op en om de Wadden is de winter! De ongereptheid van dit uitgestrekte gebied wordt nu pas echt duidelijk! De rust is puur en het landschap rauw. Sneeuw en ijs kunnen het landschap volledig transformeren tot een waar Arctisch gebied.

Als de dagen lengen, gaan de nachten strengen!

Een oud gezegde, maar absoluut een feit! Waar december op het Wad zich kenmerkt door de vele regen, harde wind en relatief zachte temperatuur, zijn de maanden januari en februari de koudste. De zeetemperatuur is dan op zijn laagst. Daarnaast zorgt de zon voor droge lucht, wat sneller afkoelt dan vochtige lucht. Hierdoor wordt deze periode vaak gekenmerkt door (strenge) vorst, donkere heldere nachten en stralend mooi weer.

Uitwaaien

Niets is zo lekker als een winterwandeling op de dijk of kwelder, om vervolgens bij een haardvuur op te warmen met een glas Glühwein of warme chocolademelk. Tijdens zo'n wandeling is er vanalles te zien en valt het op de Wadden in de winter toch niet zo leeg en levenloos zijn als het lijkt. Er zijn veel vogels en met een beetje geluk spot je zelfs nog een zeehond. Met name op de Waddeneilanden is de kans hierop groot. Het is bijna ondenkbaar met deze kou, maar de grijze zeehond baart haar jongen in de winter.

Wintergasten
Het waddengebied bruist, zoals in elk seizoen, ook in de winter van het leven. Dit komt door de relatief warme zee temperatuur (4 - 6 graden) en een overvloed aan voedsel. Hierdoor is de Waddenzee een toevluchtsoord voor vele vogelsoorten uit Scandinavië en Rusland, waar het in de winter extreem koud wordt. Door al deze vogels is het op de slikplaten een drukte van belang. Met eb vallen grote delen van het Wad droog en kun je deze dieren vanaf de wal met een verrekijker goed bekijken.

Achter de dijk

Ook in de gebieden achter de dijk is de grip van de winter goed voelbaar. Het kan erg koud en guur worden. Zeker wanneer de Noordenwind koude lucht vanaf zee mee voert. In het Waddengebied kan de wind snel stormachtig worden, er is namelijk weinig wat haar tegenhoudt. Wanneer je geluk hebt (of pech, het is maar hoe je het bekijkt), valt zo'n storm precies samen met een sneeuwbui. Je krijgt dan een sneeuwstorm. Voor mij als fotograaf fantastisch en uitdagend tegelijk! Alles wordt ineens een stuk moeilijker. Sneeuw wordt in je gezicht geblazen en het is moeilijk jezelf staande te houden. Ieder stukje blote huid wordt genadeloos afgestraft en zelfs ademen wordt lastig. Zie de camera dan maar eens stil te houden! Toch zijn dit de momenten waarop ik persoonlijk het meest geniet! Nu voel je namelijk de rauwheid van deze omgeving en komt alles tot zijn recht. De Waddenzee toont haar ruige kant!

Verder lezen? - Bekijk ook deze blogs van Harmen Piekema

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.