Verandering

Categorieën

Nu de dagen korter worden, de temperatuur omlaag gaat en de bladeren van de bomen vallen, is ook de Waddenzee sterk aan het veranderen. Het water wordt kouder, de wind harder en de stroming sterker. Dikke wolken, zon en regenbogen flitsen voorbij. Slik wordt verplaatst en geulen verlegd. De kwelder kleurt in een intens schouwspel! Kortom, het is herfst op het Wad!


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Dramatische veranderingen

Voor mij als landschapsfotograaf is de herfst een geweldig seizoen! Na een fotografische gezien ietwat saaie zomer, is het altijd erg fijn wanneer de herfst haar intrede doet! Het landschap ondergaat dan namelijk dramatische veranderingen. De bomen krijgen spectaculaire kleuren, struiken zitten vol met fel rode en oranje bessen en vaak is er mist. De veranderingen gaan doorgaans gepaard met fantastische en snel wisselende wolkenluchten, regenbogen en zon. Vaak trekken fotografen in deze periode massaal de bossen in, maar ook onze Waddenzee gooit in deze periode hoge ogen!

Metamorfose

Meestal is de komst van de herfst al aan het eind van de zomer merkbaar. De kwelder is dan nog helemaal groen maar doordat de dagen weer korter worden, reageren de vele planten en bloemen hier op door te gaan bloeien of vruchten te produceren. Hier komen natuurlijk veel vogels op af om zich tegoed te doen aan de weldadigheid voordat de winter haar intrede doet. Na de bloei beginnen de meeste planten langzaam af te sterven, maar dit doen ze op spectaculaire wijze: ze verkleuren!

Soms zijn de kleuren zo intens dat hele delen van de kwelder rood, oranje en paars kleuren. Dit is een lust voor het oog en in dit soort situaties gaat mijn fotografie hart sneller kloppen! Er zijn dan overal mooie foto's te maken!

Lekker uitwaaien

Zelfs wanneer je niet fotografeert is de herfst aan het Wad een seizoen dat je niet wil missen. Er gaat niks boven een lange wandeling op de dijk en de kwelder (zoals bijvoorbeeld op het kwelderpad bij Noordpolderzijl), om vervolgens in een cafeetje in de buurt na te gloeien met een heerlijke kop koffie en een stukje appeltaart.

Snel wisselende luchten
Een ander geweldig aspect van de vroege herfst, is de lucht. Het ene moment is het blauw en zonnig, het volgende moment trekt er een dikke bui voorbij, waarna het vervolgens weer blauw en zonnig is. Dit zijn de perfecte momenten om op het Wad te zijn. Met een beetje geluk blijft de zon zelfs schijnen tijdens zo'n regenbui en wordt je getrakteerd op een schitterende regenboog of een gigantische buienwolk die voor je langs trekt. Een ding is zeker, zo'n dag is een waar genot!

Ga lekker naar buiten!

Vaak wordt de herfst geassocieerd met regen, kou en de intrede van het griepseizoen, dan is een dagje naar zee misschien wel het laatste waar je aan denkt! Maar dit is niet terecht! Wanneer je je er voor openstelt, warm aankleed en er op uit trekt, zul je ervaren dat dit seizoen heel veel te bieden heeft! En het mooie: Het is nog goed voor je weerstand ook!

Verder lezen? - Bekijk ook deze blogs van Harmen Piekema

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.