Onze Wadden bekroond tot ‘Lekkerste Streek van Nederland’!

Categorieën

Tijdens de eerste verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’ ging de Wadden de strijd aan met andere regio’s. Vanuit alle streken kwamen in april de meest duurzame en lekkerste streekproducten samen. Het gerecht van de Wadden werd door Chef-kok Aart Wijker van Grand Hotel-Restaurant Opduin op Texel bereid. En met succes! De risotto van oerspelt, Groninger waddenmosterd, Friese Kollumer Zoete Erwt en Texels lamsvlees werd bekroond als ‘Lekkerste Streek van Nederland’.

Toename vraag naar streekproducten

De belangstelling voor regionaal geproduceerd eerlijk voedsel, is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. Zo hecht de consument steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel, welke impact het heeft op onze leefomgeving en is er daardoor steeds meer toe bereid een eerlijke prijs voor te betalen. De producenten die aangesloten zijn bij het Erkend Streekproduct merken ook steeds meer dat de vraag naar streekproducten toeneemt. Om deze positieve ontwikkeling te vieren, organiseerde Streekeigen Producten Nederland (SPN) een landelijke verkiezing van de Lekkerste streek.

Koken met enkel en alleen streekproducten

Voor Chef-kok Aart Wijker was het de taak om aan de slag te gaan met de drie genomineerde Waddenproducten: Texels Lamsvlees van Vereniging Schapeneiland Texel, de Kollumer zoete erwt van Bio Bruinsma in het Friese Sexbierum en de Groninger waddenmosterd van Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, gemaakt van zwart mosterdzaad van Landgoud in Kloosterburen. Ook het gebruikte oerspelt was afkomstig van Landgoud. Aart greep deze uitdaging met veel enthousiasme aan, maar deed er nog een schepje bovenop. Hij besloot om alleen met streekproducten te gaan werken, wat voor veel complimenten van de jury zorgde.

Kansen voor de waddengastronomie

Een mooie middag waar de regio’s Zeeland, Veluwe, Limburg, Groene Hart, De Friese Wouden en de Wadden met elkaar de strijd aan gingen, maar ook een middag waar het belang van duurzaamheid onder de aandacht werd gebracht. Vanuit waddengastronomie hebben we het belang van het verhaal, de lokale producten en de lokale ondernemers kunnen uitdragen. De prijs is een geweldige activatie voor de waddengastronomie en belooft veel goeds voor de culinaire waddenweken, die dit najaar van 17 oktober tot 27 november worden georganiseerd.

We zijn trots dat het gerecht gebundeld is vanuit de drie provincies, de Waddenkust én de Waddeneilanden. Met als kers op de taart, de titel: ‘Lekkerste Streek van Nederland’!

Dit artikel is geschreven in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.