Op pad door dag en nacht

Op Wieringen staan de sterren niet alleen helder aan de hemel, ze liggen er ook aan je voeten.

Leestijd: Ongeveer 5 minuten

Het glooiende Wieringen, een voormalig eiland van de Zuiderzee. Al komen er heel in de verte langzaam meer verlichte kassen, hier wordt het net als in de rest van de Wadden nog echt donker.

Je kunt er extra van genieten in de allereerste ‘Starbarn’ van de Wadden. Ga er lekker voor zitten. De donkertebelevingsplek geeft vanaf fraaie beschutte houten banken vrij zicht op de sterrenhemel.

Neem overdag alvast een voorproefje. Op de cirkelvormige vloer staat het sterrenstelsel afgebeeld. Zoek de sterren wanneer het donker is ook in de lucht. Of je dat nu ’s avonds of ’s nachts wilt doen: je kunt er altijd terecht. En hoe donkerder, hoe meer sterren je ziet. Met volle maan zie je daardoor juist net wat minder.

Navigeren in het donker

De donkertebelevingsplek staat op het erf van het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Dit is een typisch Wieringer boerderij, vernoemd naar de laatste boer. Je ziet hem bijna aan de keukentafel zitten. ‘Weggooien kan altijd nog’, vond Jan Lont en verzamelde van alles over de historie van het voormalige eiland. Nu is het een museum over het vroegere boeren- en vissersleven op Wieringen. Daar hoort donkerte bij.

Bekijk daarom in het museum ook de expositie over verlichting en navigeren in het donker, voor de komst van elektriciteit. ‘Op pad door dag en nacht’. Mensen vonden hun weg aan de hand van de sterren.

Duisternis ontvluchten

Vlakbij in het dorpje Stroe staat de ‘Heidense Kapel’, op een plek waar de duisternis juist werd ontvlucht. Ooit stond hier een grotere kapel, gezegend door de Heilige Willibrord, en al daarvoor was het een heilige en mystieke plek. Stroe ligt aan het Hollandse Jacobspad, een van de vele Europese pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. Pelgrims en boetedoeners zochten iedere dag voor zonsondergang onderdak, vaak in een kerk. Het was veel te gevaarlijk in de ondoordringbare duisternis.

Kom even tot rust of vind misschien zelfs verlichting in de Heidense Kapel. Het is nu een tussenstop voor moderne bedevaartgangers en voor andere wandelaars. Fietsers zijn uiteraard ook welkom.

Wandelen in de voetsporen van Willibrord

Een mooie pelgrimsroute over Wieringen die onder meer de Heidense Kapel bij Stroe aandoet.

Ontdek meer

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen van Donkerte van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.