Poten van de aardappel

Categorieën

In de Reis van de Aardappel vertellen we niet alleen het verhaal van Teun de Jong; we kijken ook naar de verschillende fases van de aardappel. Van het poten van de aardappel tot het sorteerproces. Omdat Teun de Jong met zijn akkerbouwbedrijf zich voornamelijk richt op pootaardappelen, doen wij hetzelfde. We beginnen met de eerste fase: het poten. 

Kleigrond

De kleigrond langs de Waddenkust is heel rijk aan mineralen. Daardoor is de grond dan ook het meest vruchtbaar. Het gezonde klimaat van het waddengebied, zorgt ervoor dat de aardappel minder gevoelig is voor virussen. Voor de boeren langs de kust kost het alleen wel meer werk om deze kleigrond geschikt te maken voor de pootaardappelen. Fijn gehakte grond is het meest geschikt. Anders kunnen de zaden of de aardappelen minder goed kiemen. 

De pootaardappelen worden meestal rond begin april gepoot in ruggen (opgehoogde stukken grond) van zo'n 75 centimeter. Dit wordt gedaan in grote getallen, zo'n 8 knollen per meter. Tegelijk met het poten wordt er ook kunstmest toegediend. Na een week worden de ruggen waarin de aardappelen gepoot zijn, opgefreesd om zo ruimte te maken voor de groei. De boer stopt meestal zo'n 4.000 kilo in de grond en oogst uiteindelijk ongeveer 40.000 kilo. 

Ontdek de volgende fase

Verder lezen?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.