Ziekzoeken

Categorieën

Een aantal weken na het poten van de aardappelen, breekt de tweede fase aan. De aardappelen moeten grondig gecontroleerd worden op virussen. Die virussen worden overgebracht door bladluizen. Gelukkig heb je daar langs de Waddenkust een stuk minder van. 

Infecties

Wanneer de aardappelen boven de rug uitkomen, kunnen ze gecontroleerd worden op ziektes. Pootaardappelen worden in het veld gekeurd door keurmeesters van de N.A.K. (Nederlandse Aardappel Keuringsdienst). Met speciale selectiekarren wordt er door het perceel gereden om de zieke planten eruit te halen. Dit proces wordt ziekzoeken genoemd. Wanneer de nieuwe knollen groot genoeg zijn, wordt het loof (het bovengrondse, groene gedeelte) vernietigd. Wanneer dit namelijk vernietigd is, kan de knol niet meer geïnfecteerd worden. Het biedt de schil de kans om goed hard te worden. 

Veel boeren doen dit met chemisch spuiten. Voor biologische boeren geldt dit anders. Zij mogen niet chemisch spuiten en moeten het loof dus vernietigen door het te verbranden. "Voor biologische boeren tellen nu eenmaal dezelfde natuurwetten", zoals Teun de Jong zou zeggen. Dit kost de biologische boer alleen wel veel gas. Iets waar we tegenwoordig spaarzaam mee om moeten gaan. Een alternatief is een speciale looftrekmachine, waarmee je het loof van de knol af kunt trekken. Dit gaat alleen lang niet altijd volledig, waardoor je alsnog kans loopt op infecties.  

Ontdek de volgende fase

Verder lezen?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.