Of het waar is, weten we niet. Maar het verhaal wil dat er oostelijk van De Waal eeuwenlang sommeltjes leefden op Texel. Ze hadden daar hun eigen berg: de Sommeltjesberg. Daarop dansten deze aardmannetjes in het maanlicht.

Simon de Breker

In 1777 groef Simon de Breker, toen ‘eigenaar’ van het land, de Sommeltjesberg af. Schilder en tekenaar Pieter van Cuyck, die net op het eiland was, legde de afgraving vast in pentekeningen.

De sommeltjes op Texel zijn zo’n zestig tot negentig centimeter groot. Ze leven ’s nachts omdat ze niet tegen zonlicht kunnen. Door zonnestralen verstenen ze. Sommeltjes kunnen zich onzichtbaar maken en ongemerkt een huis binnengaan, ook door de kleinste gaatjes. Soms stelen ze munten, koperen ketels of andere kostbaarheden. Soms lenen zij ze alleen en brengen ze de voorwerpen gepoetst en wel terug. Of er nu nog sommeltjes zijn, weten zelfs de eilanders zelf niet zeker. Omdat ze onzichtbaar kunnen worden, weet je het nooit. Mocht je het zelf willen onderzoeken, zoek dan in ieder geval in het donker. Want overdag vind je ze dus zeker niet.

Bron: Oneindig Noord-Holland

Sommeltjespad

"Het Sommeltjespad is een kinderwandelroute in het bos nabij De Koog. Langs de wandelroute van 1,5 kilometer kunnen de kinderen op zoek naar Sommeltjes, dit zijn mythische figuurtjes die je vindt langs de route. Maar er is meer: kijk goed om je heen en ontdek nog veel meer dan alleen Sommeltjes!" 

Tekst & foto's: VVV Texel

Bekijk de route

Verder lezen? - Ontdek meer Sprookjes en Sagen van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.