De wraak van de meerminnen

Tientallen jaren, soms wel eeuwenlang, werden ze van generatie op generatie doorverteld: volksverhalen. De Waddeneilanden én het kustgebied zitten boordevol met deze bekende (en onbekende) verhalen. Er zijn boeken vol mee geschreven. Het is belangrijk dat deze verhalen gedeeld blijven worden. We zijn begonnen op Terschelling en Ameland, met verhalen over de Doodemanskisten, het Stryper Wyfke en natuurlijk Rixt van 't Oerd. Dit keer vertellen we je het verhaal van een Texelse schipper. Een schipper genaamd Jurk Jensens. 


Leestijd: ongeveer 5 minuten 

Jurk Jensens

Of het waar is, weten we niet. Maar het verhaal wil dat er op Texel een stoere schipper rondliep, luisterend naar de naam Jurk Jensens. Al jarenlang voer hij over zee en ontsnapte hij vaak ternauwernood aan de brute kracht van het water. Wonder boven wonder was het altijd goed gegaan maar Jurk begreep maar al te goed dat het ook wel eens anders af zou kunnen lopen. Op een dag - terwijl hij zijn lading aan het lossen was - besloot hij zijn eeuwige trouw te geven aan de woeste zee. Wanneer de zee hem zou beschermen en ervoor zou zorgen dat hij keer op keer veilig thuis zou komen, zou hij altijd blijven varen. Terwijl hij de woorden uitsprak, staken zeven meerminnen glimlachend hun hoofd uit het water. Ze hadden de belofte van Jurk goed gehoord.  

Echte geluksvogel

Vele jaren gingen er voorbij. Iedere keer wanneer Jurk Jensens het ruime sop had gekozen, keerde hij veilig weer terug op Texel. Iedere keer als hij zijn lading innam of loste, begon het flink te stormen. Maar wanneer hij weer begon te varen, ging de storm liggen en kon de schipper zijn weg rustig doorzetten. Jurk werd al gauw betiteld als een echte geluksvogel. Zo voelde hij zich ook. "De zee en ik zijn beste maatjes", erkende Jurk trots. Ondertussen werd hij alsmaar rijker. Sterker nog, hij werd al gauw de rijkste eilandbewoner. En hoe rijker hij werd, hoe meer hij zijn belofte aan de zee begon te vergeten. Waarom zou hij eigenlijk nog blijven varen? Hij was toch al rijker dan hij ooit had kunnen dromen? Jurk besloot de zee niet langer op te gaan en verkocht zijn schip. 

Geluk van korte duur

Zijn hele leven was Jurk een vrijgezel man geweest. Tot hij op een dag over het strand liep en de mooiste vrouw tegenkwam die hij ooit had gezien. Jurk was tot over zijn oren verliefd en besloot gelijk de vrouw om haar hand te vragen. Tot zijn eigen verbazing gaf ze hem haar jawoord. De schipper had het nu helemaal gemaakt. Met de opbrengst van zijn schip, besloot Jurk een gigantische villa te bouwen. Een prachtig huis waar hij met zijn jonge bruid gelukkig kon worden. Maar het geluk was van korte duur. 

De zeven meerminnen

Jurk Jensens was zó gelukkig geworden, dat hij verblind van de liefde raakte. Tot op een dag zeven meerminnen uit de golven van de zee omhoog sprongen en een geheimzinnig lied begonnen te zingen. Vlak daarna begon het ontzettend hard te stormen. Sterke, metershoge golven bereikten het strand van Texel. En ze ramden de muren en de deuren van Jurk's villa. Verdronken in zijn geluk, merkte hij er helemaal niks van. Tot de golven steeds sneller en ruwer begonnen te rollen. Maar toen de schipper het pas écht door begon te krijgen, was het al te laat. Een grote golf rukte hem uit de handen van zijn jonge bruid en trok hem mee de woeste zee in. De zeven meerminnen staakten hun gezang en namen Jurk mee naar de diepte van de zee. 

En ieder jaar, wanneer de zee in de maand mei onstuimig begint te worden, fluisteren de bewoners van Texel spottend dat Jurk Jensens is losgebroken uit zijn gevangenis. Op zoek naar zijn jonge bruid en de vlucht van de zeven meerminnen. 

Als bron voor het dit verhaal, is het boek Waddenlegenden van Henk de Weerd gebruikt. 

Verder lezen? - Ontdek ook deze Sprookjes en Sagen van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.