Speur en Meur Wad

Waan je een heuse avonturier en ga op stap op aan het Wad, aan de hand van ‘Speur en Meur Wad’. Tijdens deze speurtocht over het voormalige Waddeneiland Wieringen maak je de Vikingschat compleet met waddenproducten en maak je ook nog een tochtje over het Wad zelf.

Ga op avontuur over het voormalige Waddeneiland Wieringen door een speurtocht langs een inspirerende route met fotoborden met verhalen over het landschap en de agrarische bedrijven. Door het maken van foto’s kun je ‘producten’ verdienen en aan het einde de buit vergaren door alle bewijzen te tonen danwel in te leveren bij de camping waar je verblijft. Een heuse Vikingenschat. 

De speurtocht voert je langs onder andere Zuivel van Reijer, verser dan vers kan de melk niet zijn. En wist je dat zijn koeien een eigen waterbed hebben? Je kunt zelf de koe aan wijzen van wie de melk afkomstig is. Reijer neemt je graag mee voor een praatje of een rondleiding over zijn moderne bedrijf. Van al dat speuren krijg je trek en kun je bij Maarten Kikkert aardappelen een frietje halen of aardappelen kopen om zelf mee aan de slag te gaan. Op het hoogste punt van Wieringen, 13m boven NAP worden aardappelen, groenten en rundvlees van eigen vee verkocht. De aardappelen groeien op een heuvel die in de ijstijd is ontstaan en dichtbij de Waddenzee dat geeft de aardappelen een unieke smaak. Gesterkt door de zilte aardappel kun je de tocht nog vervolgen en langs het Amstelmeer en ‘de verzakking’* als gezond toetje de blauwe bessen van Hemmes vergaren. Op de terugweg kun je langs Van Ewijcksluis weer richting het Amstelmeer. Je komt dan  langs Johanna’s bos, een jong voedselbos in wording.

Naast deze speurtocht ga je ook nog eens mee met een wadlooptocht met De Groot Recreatie. Vandaar het speuren en meuren want het wad-slik: daar zit wel een luchtje aan…

De 5 deelnemende campings/recreatieparken zijn start en eindpunt. Dit arrangement is boekbaar via de campings als agrarische dagactiviteit voor gezinnen met kinderen.

* De Verzakking is ontstaan door de aanleg van de Amsteldiepdijk. Door gebruik van het verkeerde materiaal voor de dijk werd de onvaste ondergrond zijdelings weggedrukt. Hierdoor ontstond een zandplaat die de Verzakking is gaan heten. Onder de Amsteldiepdijk sijpelt zout water vanuit de Waddenzee binnen. Hierdoor zijn de riet- en graslanden van de Verzakking zilt en dat komt in Nederland niet veel voor.

Deelnemende campings

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.