Groninger kruidkoek

Categorieën

Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan. 

Ingrediënten

Basisdeeg 

1 deciliter water 
200 gram honing 
250 gram roggebloem 
1 eetlepel olie 

Koekdeeg 

100 gram honing 
5 gram koekkruiden 
10 gram bakpoeder 
100 gram gedroogd fruit (rozijnen, cranberries, abrikozen, pruimen) 

Bereidingswijze

Basisdeeg 
Breng het water met de honing aan de kook.  
Zeef de roggebloem.  
Haal de pan van het vuur en spatel de roggebloem erdoor.  
Spatel net zo lang totdat een taai en plakkerig deeg ontstaat.  
Vet een bakplaat in met een beetje olie en leg het deeg erop.  
Druk met natte handen het deeg plat.  
Bestrijk het deeg met een beetje olie en laat afkoelen.  
Dek het deeg, zodra het is afgekoeld, af met plasticfolie en laat het 24 uur rusten op een koele plek. 

Koekdeeg 
Verwarm de oven voor op 190-200 °C. 
Week de vulling in lauw water. 
Voeg het basisdeeg toe aan de mixer en draai los.  
Voeg de honing toe en laat draaien tot het goed gemengd is.  
Voeg de bakpoeder en de koekkruiden toe en laat ook weer draaien tot het goed gemengd is.  
Meng als laatste de vulling erdoor. 
Vet de bakvorm in met een beetje olie en bekleed met bakpapier.  
Verdeel het deeg over de bakvorm tot een egale plak.  
Bestrijk het deeg met eigeel/koffiemelk. 
Bak de koek in de oven in ongeveer 55 minuten gaar.  
Controleer met een satéprikker of er geen deeg meer aan blijft plakken. Dan is de koek gaar. 
Haal de koek na het bakken uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster of theedoek. 

Gerard Voskuilen, Firda 

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.