Zilte laagjessalade

Categorieën

Geen slaatje uit een bakje, maar een volle, gelaagde salade met lef. Gekookte biet, zilte aardappel, ei en appel zorgen voor beet en smaak, terwijl zeekool, ijskruid en yoghurt-mayonaise het fris en ziltig houden. Alles netjes in laagjes opgebouwd, met een beetje pit van prei en cranberries. Simpel om te maken, lekker om te zien en vol karakter — zoals eten hoort te zijn.

Klassieke Laagjessalade met Ham & Ananas

Een vertrouwd gezicht op Texelse tafels – vrolijk van kleur, rijk van smaak, en verrassend eenvoudig te maken.

Ingrediënten (6–8 personen)

  • 300 g selderijsalade
  • 5 hardgekookte eieren, in stukjes
  • 200 g Texelse lamsham of andere gekookte ham, in blokjes
  • 300 g ananas, fijngesneden en goed uitgelekt
  • 2 stevige appels, in blokjes, bewaard in citroensap
  • 2 dunne preien, fijngesneden
  • 2 eetlepels walnoten, grof gehakt
  • 2 dl volle yoghurt
  • 4 eetlepels mayonaise
  • snufje zout

Bereidingswijze

Snijd alle ingrediënten en bouw dat laag voor laag op in een grote glazen schaal. Begin bijvoorbeeld met selderijsalade, dan ei, ham, ananas, appel, prei en eindig met de walnoten. Meng yoghurt, mayonaise en zout tot een saus en giet deze over de bovenste laag. Laat minstens een uur rusten.

Garneertip
Werk af met extra walnoten of, voor een zilt accent, cranberries en een snufje zeewierzout.

Zilte Laagjessalade met Biet & Zeekool

De Smaak van Texel: zout, fris en zilt zo van het Wad. Deze variant maakt gebruik van lokaal geteelde zilte groenten.

Ingrediënten (6–8 personen)

  • 300 g gekookte bietjes, in blokjes
  • 300 g stevig gekookte zilte aardappelen, in blokjes
  • 5 hardgekookte eieren, in stukjes
  • 2 stevige appels, in blokjes, bewaard in citroensap
  • 1 dunne prei, fijngesneden
  • 100 g lamsoor of zeekraal
  • 150 g ijskruid, grof gehakt
  • 2 dl volle yoghurt
  • 4 eetlepels zeevenkelmayonaise
  • snufje zout
  • 2 eetlepels gedroogde cranberries

Bereiding
Kook de aardappelen met een wat zeewier en laat ze goed afkoelen. Leg de ingrediënten laag voor laag in een glazen schaal, afwisselend op kleur. Meng yoghurt, zeevenkelmayonaise en zout tot een saus en giet die over de salade. Laat intrekken.

Garneertip
Bestrooi met cranberries en eventueel wat gedroogde zeekraal voor een extra zilte toets.

Texelse Tip

Gebruik een accubak of glazen kom met rechte wanden, dan kan je mooi de opbouw zien.  Deze salades zijn ideaal voor buitenbuffetten, buurtmaaltijden en zomerse lunches in de tuin, thuis of op de camping. Geef het wat tijd om in te trekken, eet smakelijk.

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.