Wadden kaasfondue

Categorieën

In Huisduinen nabij Den Helder, bij het begin van Werelderfgoed de Waddenzee, zit zorg- en zuivelboerderij Tesselaar. Jonge mensen vinden hier een invulling van de dag doormiddel van dagelijkse verzorging van de boerderij en de dieren. Soms gewoon alleen maar om te knuffelen. Dat geeft al een mooie invulling van de dag. Annette van Ruitenberg van Stichting Waddengroep schreef een kaasfondue-recept met de heerlijke kazen van Tesselaar.

Zorg- en zuivelboerderij

De Waddengroep sprak mede-eigenaar Jeffrey Verbeek van de Tesselaar. Jeffrey is naast boer en zuivelmaker ook bioloog. En dat merk je direct wanneer hij vertelt over het leven op de boerderij en de manier waarop hij met het land en de dieren omgaat. “Wij weten dat als je een dier liefde geeft, je dat ook terug krijgt. Daarom zijn we goed voor onze dieren en zij dus ook voor ons. De kalfjes blijven bij de moeder. We gebruiken geen antibiotica en groeihormonen of hoge producties bij onze melkkoeien. Waarom? Wij hebben liever een koe die tien jaar lang twintig liter per dag geeft, dan een koe die in vijf jaar veertig liter geeft. Want wij hebben een band met onze dieren.” Benieuwd naar de producten? Bezoek de boerderijwinkel en proef de zuivelproducten en het vlees van eigen dieren, die een goed leven hebben gehad.

Lees meer

Ingrediënten (4 personen)

Haal voor dit kaasfondue recept je schapen-, koemelk- en geitenkaas bij zorg- en zuivelboerderij Tesselaar. Niet in de buurt? Koop je kaas dan bij de boer om de hoek. 

1 teen knoflook

5 dl witte wijn

300 gram schapenkaas, geraspt

200 gram belegen koemelkkaas, geraspt

250 gram fenegriek geitenkaas (de fenegriek geeft je kaasfondue een nootachtige smaak)

1 ½ eetlepel maïzena

Bereiding

Verwarm de wijn in de pan en laat het licht opbruisen. Smeer de fonduepan in met een doormidden gesneden teentje knoflook. Giet de afgebluste wijn in de fonduepan.

Doe de kazen bij het wijnmengsel en blijf roeren. Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken. Maak een papje van de maizena met wat water. Doe het papje bij de kaasfondue en roer het nog even door gedurende twee minuten. Let op dat je het mengsel ook hier niet laat koken.

Serveer je kaasfondue met vers brood van de bakker en met groenten van de boer uit de buurt. Zo heb je een echte lokale Wadden kaasfondue. 

Eet smakelijk! 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.