Sinaasappel duindoorn meringue taart

Categorieën

Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, unieke landschap en een grote variëteit aan flora en fauna. Wat veel mensen niet weten, is dat de Waddenregio ook een rijke gastronomische traditie heeft, die terug gaat tot de tijd van de Vikingen. Ontdek de smaak van de Wadden met dit bijzondere recept waarin lokale ingrediënten en eeuwenoude kooktechnieken centraal staan. 

Ingrediënten

100 gram basterdsuiker 
200 gram boter 
300 gram Zeeuwse bloem 
5 gram citroenrasp 
2 gram zout 
½ ei 
1 sinaasappel, de zest 
2,5 deciliter sinaasappelsap 
0,5 deciliter duindoorncoulis* siroop Waddengoud 
350 gram suiker 
6 eieren 
9 eidooiers 
300 gram boter 
100 gram eiwit 

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 160°C. 
Maak een 1-2-3 deeg oftewel een harde wenerdeeg. 
Meng basterdsuiker, roomboter, citroenrasp, ½ ei en het zout in een bekken met een vlindergarde. 
Voeg de gezeefde Zeeuwse bloem toe en meng goed met elkaar. 
Verpak het deeg in plasticfolie en laat opstijven in de koeling. 
Smeer de gewenste bakvorm in met gesmolten boter. 
Bekleed de onder- en zijkant van de bakvorm met het harde wenerdeeg. 
Maak gaatjes in het harde wenerdeeg met behulp van een vork of een speciale roller. 
Bak 15 minuten op 160°C. 

Vulling 
Verwarm voor de vulling het sinaasappelsap, duindoorncoulis sinaasappelrasp, eidooiers, eieren en de 350 gr. suiker samen op laag vuur. 
Blijf ondertussen goed roeren anders gaan de eieren stollen. 
Voeg de helft van de boter toe als de massa licht begint te binden en verwarm weer verder. 
Voeg de rest van de boter toe als de massa op de achterkant van een lepel blijft hangen en verwarm weer verder, totdat hij dik vloeibaar is. 
Laat de massa enkele minuten afkoelen. 
Giet de sinaasappel/duindoorn massa in de afgebakken vorm, bak nog 15 minuten op 120°C. 
Smelt ondertussen de 200 gr. suiker met een paar eetlepels water in een pannetje zonder te roeren en laat het niet verkleuren. 
Laat het koken tot een temperatuur van 121°C. 
Klop ondertussen het eiwit stijf op in een vetvrije bekken. 
Voeg de hete suikersiroop in een dunne straal toe aan het eiwit en blijf ondertussen kloppen. 
Klop het eiwitschuim koud en taai. 
Schep het eiwitschuim in een spuitzak met glad spuitmondje en bewaar tot gebruik in de koeling. 
Spuit dopjes of een cirkel van het meringueschuim op de citroentaart. 
Brand het eiwitschuim af met een brander, onder de salamander of kort in een hete oven. 

Gerard Voskuilen, Firda

Ontdek meer - Smaak van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.