Expeditie op het Wad

Alleen voor echte avonturiers. Jong en oud. Ga op expeditie en laat je helemaal verwaaien en ontdek het Wad en de eilanden. Ga op pad met een gids door de kwelders, loop over de bodem van de Waddenzee of dwaal met een boswachter door de prachtige natuurgebieden die de eilanden rijk zijn…

Misschien overbodig?! We vragen je respect te hebben voor de bewoners van het gebied, blijf op de gebaande paden en houd rekening met het broedseizoen. Wil je op avontuur? Dan raden we je aan om altijd op pad te gaan met een gids. Zo weet je precies wat wel en niet mag op dat moment en voorkom je dat je in de problemen raakt.

 

Ga je mee op expeditie?

Droogvallen op het Wad

Beleef dé ultieme waddenervaring tijdens droogvallen op het Wad. Het schip vaart bij hoogwater boven een zandplaat en je beleeft de overgang van vloed naar eb van heel dichtbij. Steeds grotere delen van de zeebodem worden zichtbaar en uiteindelijk komt het schip op de zandbodem van de Waddenzee te liggen. Je kunt van boord en over de bodem van de zee lopen. Beleef de serene rust om je heen. Na een lange tijd komt het water weer kabbelend terug tijdens vloed en vaart het schip weer verder. Wat een onvergetelijke ervaring!
 

Juist in het najaar en in de winter is het prachtig om droog te vallen. De momenten dat het kan zijn afhankelijk van het tij en de weersverwachtingen.

Op pad met een gids op Texel

Struinen door Slufter, door het kweldergebied de Mokbaai en door de kreken? De gidsen van Staatsbosbeheer nemen je graag mee op pad. En als echte avonturier mag je met de boswachter naar afgesloten gebied!

Ga je naar de Slufter, dan ontdek je wat de zee met het landschap doet als zij vrij spel heeft. Hier mag je van de duinen springen en natte voeten krijgen in de geul. Een perfecte plek voor je expeditie, want je hoeft er niet op de paden te blijven.

Ook een wadexcursie mag tijdens je vakantie niet op je to-do lijst ontbreken: een mooie tocht over de bodem van de zee. Trek goede schoenen aan en ga door ’t slik het Wad op.

Nog niet uitgestruind? Bekijk dan het programma van TX gids. Marcel Wijnalda neemt je mee op struûntocht.

De Sahara van het Noorden op Vlieland

Een grote zandvlakte van maar liefst 20 vierkante meter, dat is wat men de Sahara van het Noorden noemt. Stap op de stoere truck en ga met de Vliehors Expres naar het westelijke punt van het eiland. 

Op ontdekking met een eilander gids. De gids neemt je mee tijdens een schemerexcursie in de vroege avonduren. Ontdek het verboden gebied Kroon’s Polder onder begeleiding van de boswachter. Of lekker zwerven door de duinen van Vlieland. Deze avonturen beleef je via De Noordwester. Nog niet genoeg avonturen beleefd? Ga dan lekker Strunedeurdedune met Sjoukje, een echte natuurliefhebber die je graag het eiland laat beleven. Of ontdek, speel, verwonder en sta vooral even stil tijdens de ontdekkingstocht met Vliemeisje

De Vliehors Expres

Beleef Terschelling

Terschelling zit vol met verhalen. Die verhalen die jut Eilandmeisje. Ze verzamelt ze door in gesprek te gaan met eilanders, om ze vervolgens door te geven aan nieuwsgierige bezoekers van het eiland. Ben jij een nieuwsgierig buitenmens? Ga in de schemer mee naar de Boschplaat en luister naar waargebeurde verhalen. Je krijgt ineens een andere kijk op het landschap en de levende duinen. Laat je verrassen door de verhalen van Marloes over het eiland.

Wil je na het horen van deze verhalen meer betekenen voor Terschelling? Ga dan mee op Jut Safari. Samen met een natuurgids van De Waddenvereniging ga je in elektrische terreinwagens over onverharde paden door bossen en duinen. Je rijdt naar een afgelegen stuk strand om afval te jutten. Onderweg spot je wildlife van Terschelling! Verrekijker klaar, karren maar!

Zwerven op het Wad bij Ameland

Met de boot maak je de overtocht naar Ameland. Je ziet vooral veel water en natuurlijk de prachtige vergezichten. Sta je wel eens bij stil wat er allemaal op het Wad en op het eiland leeft?

Zwerf op een duurzame manier over Ameland en ga in de vroege ochtend mee op Ecosafari. Onder begeleiding van een natuurgids ga je in een Eco buggy naar één van de prachtige natuurgebieden die Ameland rijk is. 100% elektrisch betekent bijna geruisloos rijden, zodat de bewoners van het natuurgebied amper gestoord worden. Hierdoor kun je optimaal genieten van de omgeving.

Ecosafari op Ameland

Doe eens Wad

Als je zin hebt om de handen uit de mouwen te steken en iets te doen aan de plastic soep, dan ben je bij Nienke Dijkstra aan het juiste adres. Stap in Lauwersoog aan boord van de Raaf, een echte vissermanschouw, en zeil met de stroom mee naar Het Rif. Een zandplaat midden in de Waddenzee, tussen Ameland en Schiermonnikoog. Hier ervaar je een unieke belevenis: droogvallen. Dit gebeurt tijdens eb. Langzaamaan wordt een steeds groter deel van de zeebodem zichtbaar en kun je op de zandplaat lopen.

Door de stroming van de zee komt er veel afval op Het Rif terecht. Tijdens de Doe eens Wad tocht maak je een stukje van de wereld schoner en mooier, door het afval op te ruimen en mee te nemen aan boord.

Doe wad!

Het Wad op bij Schiermonnikoog

Om het Wad bij Schiermonnikoog te leren kennen zijn er meerdere mogelijkheden. Eilander Thijs de Boer kent het eiland op z’n duimpje en neemt je graag mee in zijn verhalen. Zo geeft Thijs uitleg over het ontstaan van het Wad. Hoe werken de getijden. En waarom is het Wad zo belangrijk voor mensen, dieren en planten? Thijs vertelt het je allemaal! En ondertussen ga je op zoek naar weekdieren, garnalen en vissen. Weet jij de dieren in je schepnetje te herkennen?
Wil je liever op het droge blijven? Thijs is ook een echte duin-expert. Je leert van hem hoe mooi, lekker en vooral hoe belangrijk de duinen zijn voor Schiermonnikoog en haar bewoners.

Ook Wadranger neemt je graag mee voor een onvergetelijke kennismaking met het Wad. Ga mee op Wadexpeditie. Je stapt in Lauwersoog aan boort op De Dolfijn, waar je zeedieren gaat spotten en vaart naar Schiermonnikoog. Daar ga je het strand op en begint de expeditie over het Noordzeestrand.

Meer lezen?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.