Doe Wad

Het Waddengebied is vooruitstrevend als je het het over duurzaamheid. Initiatieven om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water spelen continu een grote rol. Er wordt veel gebruik gemaakt van het opwekken van zonne-energie én er zijn momenteel projecten om de straatverlichting om te zetten naar LED-verlichting. Ook zijn er talloze ondernemers die maar al te graag bezig zijn met de toekomst en zijn we bezig met regeneratief toerisme. Geloof ons; daar blijft het niet bij. 

Hou jij van nieuwe plekken ontdekken? Het liefst waar je je steentje bij kan dragen en waar je ook een goed gevoel van krijgt. Waar gaat de reis heen? Kies je voor het vliegtuig of voor de trein? Onze tip: het Waddengebied! Da’s dichterbij dan je denkt. 
 

Betekenisvol vakantievieren

Wil jij ook iets terug doen voor je vakantiebestemming? Regeneratief toerisme is een manier van reizen waarbij mensen proberen de natuur en lokale gemeenschappen te helpen herstellen en versterken. In plaats van alleen te genieten van vakanties, proberen regeneratieve reizigers een positieve impact achter te laten. Ze kunnen bijvoorbeeld de natuur beschermen, afval verminderen, lokale producten steunen en respectvol omgaan met de cultuur en tradities van de plaatsen die ze bezoeken. Het doel is om de bestemming mooier en gezonder achter te laten dan hoe ze het hebben gevonden, zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Wat ga jij doen?

Doe Wad

Bij je bezoek aan de eilanden kan jij ook “Wad” goeds doen. Jutten kan natuurlijk altijd. De zee zorgt voor bijzondere schatten maar ook voor veel plastic. En al helemaal na de containerramp gelijk na de jaarwisseling. Neem je eigen tas mee en neem alles mee wat niet bij de natuur hoort. Het zal je verbazen hoeveel plastic je tegenkomt. #doewad

Ontdek de groene Wadden tips

Texel

Vlieland

Terschelling

Ameland

Schiermonnikoog

Ken jij deze trend al? Plogging!

In Zweden hoort deze trend er al helemaal bij. Daar zie je geen jogger meer zonder een afvaltasje de deur uit gaan. Plogging is joggen en tegelijkertijd iets goeds doen voor jezelf en de natuur. Wie wil dat nu niet? Wij vinden deze trend een 'perfect match' voor de Wadden. #waddenplogging

Eten en drinken

Eten en drinken

Ontdek duurzame culinaire hotspots op de Wadden. Want die zijn er in overvloed!

Top 5 Duurzame Wadden Uitjes

1) Eco Safari

2) Dark Sky

3) Plukroute

4) Op pad met de boswachter

5) Yoga

Uitgelicht | Clean Oceans

Uitgelicht | Clean Oceans

Doe eens WAD! Staat voor een pure beleving én je tegelijkertijd nuttig maken. 

Duurzaamheid voor ondernemers

Duurzaamheid voor ondernemers

Duurzaam ondernemen in en rondom een Werelderfgoed gebied. Dat is eigenlijk toch heel normaal? Inderdaad! Duurzaam ondernemen wordt ook steeds meer het nieuwe normaal. Want samen passen wij op ons mooie gebied en om in de toekomst ook te genieten van dit gebied zijn bewuste, duurzame of zelf circulaire keuzes het nieuwe normaal.

De duurzame ambitie van Visit Wadden

De duurzame ambitie van Visit Wadden

Omdat we in een veranderende wereld zitten, om ons steentje bij te dragen en vooral om bezoekers te trekken die hier grote interesse voor hebben. Een bezoeker die hier waarde aan hecht, juist voor het gebied komt en met een gezonde blik naar de toekomst kijkt. Het hoeft lang niet altijd moeilijk te zijn. Soms zijn kleine stappen snel gezet. 

Ik Jut

Ik Jut

Maak kennis met de wildernisnatuur van Terschelling, beleef de Wadden met al je zintuigen én laat het prachtige eiland nog mooier achter. Doe mee met Project Jut.

Foodroutes

Foodroutes

Ontdek waar je lokaal lekkers kan kopen langs de Waddenkust. Ontdek biologische boeren, vissers en makers. En het liefst natuurlijk op de fiets. 

5 X Wadden blogs >>

Goed gevoel belevingen

Is de combi uitrusten én nieuwe energie opdoen voor jou ook een echte must tijdens je vakantie? Op de Wadden word je niet alleen verrast door nieuwe plekken. Je ontmoet ook bijzondere inwoners met inspirerende verhalen. Dus stap op de boot en kom meer te weten over deze unieke bestemming en laat je meenemen door de eilanders, gidsen of boswachters. Wij geven je tips voor duurzame uitjes op alle Waddeneilanden. Waar zien we jouw binnenkort?

Top 10 Goed Gevoel Belevingen

Lokaal eten

Als je naar de Waddeneilanden gaat, moet je een keer iets geproefd hebben afkomstig uit de Waddenzee! Mossels, kokkels of oesters zijn een echte delicatesse. En niet te vergeten: zeewier. Ook wel superfood genoemd. De zoute zee zorgt voor een lucht wat zilte teelt met zich meebrengt. Op een aantal eilanden kan je deze zilte teelt proeven. Laat je verrassen en breng een bezoek aan een zelfpluktuin. Zo lekker: kazen van het eiland, bijvoorbeeld met zeewier. Hier kan je heerlijk van genieten op een kaasboerderij, kaasbunker of schapenboerderij. Ga samen met een échte kookgek, strandjutter of eilandliefhebber gids het wad op en verzamel de basis voor je eigen maaltijd. Smullen van het Wad.

Ontdek meer

Meer duurzame tips over:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.