Ontdek de unieke schaatsplekken op de Wadden

In de koude wintermaanden, wanneer warme chocolademelk met een dikke toef slagroom verleidelijk is, roept het Waddengebied op tot een ander soort genot: schaatsen. Met diverse prachtige en unieke plekken om het ijs te betreden, biedt het Waddengebied een winterse charme die je niet mag missen. Lees verder om te ontdekken op welke plekken jij jouw schaatsavontuur zou moeten beginnen.

Noord-Holland en Texel

De eerste plek waar je vaak op natuurijs kunt schaatsen, is bij Waal en Burg op Texel, een mooi natuurgebied iets boven Den Burg. Geniet hier van de prachtige natuur en het uitzicht tijdens je rit op de schaatsen. Daarnaast is het zeker de moeite waard om het natuurgebied Mariëndal te verkennen, waar je eveneens kunt genieten van een schitterende schaatstocht midden in de prachtige natuur. 

Schaatsen op Texel
 • Schaatsen op Vlieland

  Ontdek de winter op Vlieland: wandel door de gezellige sfeer en vind de beste schaatsplekken. Laat je inspireren voor een onvergetelijke winterervaring!

  Schaatsen op Vlieland
 • Schaatsen op Terschelling

  Ontdek hier de beste plekken om te schaatsen op Terschelling en geniet van de winterse pracht van dit eiland.

  Schaatsen op Terschelling
 • Schaatsen op Ameland

  Ontdek Amelands natuurlijke schaatsparadijs op De Vleijen. In de zomer een recreatiegebied, in de winter transformeert het tot een prachtig schaatsgebied.

  Schaatsen op Ameland

Friesland

Ontdek de prachtige schaatsmogelijkheden in Friesland met deze unieke tips. Schaats rondom het Elfstedentocht-keerpunt in het charmante Dokkum, een unieke plek voor een onvergetelijke schaatstocht. Of glij over het ijs van Harlingen naar Franeker, een 13 kilometer lang traject te midden van een adembenemend rustgevend landschap. Of kies je toch voor een iets minder bekende plek. Bij Ezumakeeg schaats je in de prachtige natuur. Trek je schaatsen aan en laat je verassen door de schitterende ijsvlakten die deze unieke provincie te bieden heeft.

Schaatsroutes Friesland

Groningen

Friesland heeft de Elfstedentocht, maar in Groningen genieten ze van de Efdorpentocht. Deze tocht van ongeveer 25 kilometer gaat langs elf dorpen langs het Damsterdiep. Begin in Appingedam en schaats een stukje van deze prachtige route. Of trek je schaatsen aan in Zoutkamp, een andere prachtige locatie voor een rondje schaatsen. En laten we Eemshaven niet vergeten, waar je bij geluk zelfs de Waddenzee op kunt schaatsen. Niet alleen is Groningen gezegend met prachtig natuurijs, maar er zijn ook talloze ijsbanen voor de liefhebbers. Groningen biedt voor ieder wat wils op het gebied van winterse schaatspret!

Schaatsroutes Groningen
 • Winterwandelingen

  Is schaatsen niks voor jou? Maak dan een winterwandeling door het Waddengebied. 

  Winterwandelingen
 • Klaar met de winter?

  Bekijk hier een aantal tips om uit je winterdip te komen.

  Klaar met de winter?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.