De duurzame ondernemer: Martijn Eelman

Categorieën

Nieuw Leven Texel; waar een wil is, is een weg. In 2017 nam eigenaar Martijn Eelman met zijn vrouw Hendina het stokje over van zijn vader. Nieuw Leven groeide daarna uit tot de meest duurzame accommodatie van Europa. In gesprek met Martijn en Hendina ontdekt Visit Wadden wat voor duurzame stappen Nieuw Leven heeft gezet en wat het geheim is achter hun succes. 

 

Leestijd: ongeveer 4 minuten

Een écht familiebedrijf

Waar nu groepsvilla's en hotelkamers staan, stond vroeger een schapenboerderij. Vanaf 2017 nam Martijn de accomodatie over van zijn vader, die het in 1968 van diens vader overnam. In de tijd dat Nieuw Leven van Martijn's vader was, konden mensen er al overnachten. ''Als de schapen de schuur uitgingen, konden er mensen in slapen. Gaandeweg is dit gegroeid, het boeren bedrijf gestopt en heeft Nieuw Leven 60 bedden toebedeeld gekregen.'' Vijf jaar geleden besloten Martijn en Hendina de boerderij over te nemen. ''Het idee was om 60 bedden te verdelen over vijf verschillende villa's die je aan elkaar kon koppelen om zo kleine én grote groepen te kunnen ontvangen.'' Niet veel later werden de groepsvilla's met hotelkamers gecombineerd. Tegenwoordig zijn de groepsvilla's en hotelkamers geclassificeerd met vijf sterren en is Nieuw Leven niet meer weg te denken van Texel. 

Een duurzaam karakter

Martijn en Hendina wilden zich onderscheiden met Nieuw Leven en besloten dat te doen met de rust, natuur en duurzaamheid. Een combinatie die niet altijd even populair bleek. ''In het begin werden we vaak raar aangekeken als we vertelden dat we dingen duurzaam wilden oplossen. Ondernemers zagen het belang van duurzaamheid niet in. Dit motiveerde ons om onze droom waar te maken.'' Doordat ze zelf de leiding hadden en de aanbestedingen deden tijdens het proces, ontstond volgens Martijn een chemie tussen de bedrijven. ''De ondernemers zagen hoe het ook kan en merkten dat er iets ontstond waar ze deel van wilden uitmaken. Dit leverde vernieuwende ideeën op.'' Martijn denkt dat de mindset een belangrijke rol speelt in verduurzaming. Als de knop omgaat, kun je veel bereiken. ''De bedrijven die ons hielpen kennen elkaar inmiddels en rollen de processen ook elders uit. Dat vind ik mooi om te zien.'' 

Op eigen kracht

Bij Nieuw Leven wordt over alles nagedacht, zo ook over de douches. In de badkamers kom je namelijk niet een alledaagse douche tegen, maar de Upfallshower. Over dit duurzame alternatief vertelt Martijn: ''Deze douche vult zich met zes liter schoon leiding water. Daarna begint de douche te circuleren en verbruikt hij slechts twee liter water per minuut. Dit is 75 procent minder dan een gewone douche.'' Daarnaast wekt Nieuw Leven stroom op met een biologische pellet kachel.  De uitstoot van deze kachel is nihil en de efficiëntie ontzettend hoog. De combinatie van een accu, pellet kachel en de duurzame douches maakt Nieuw Leven volledig zelfvoorzienend.

Circulair Nieuw Leven

Naast de grote investeringen zetten Martijn en Hendina veel kleine stappen. Hendina vertelt dat de administratie volledig digitaal is en dat ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen bieden. Ook is er veel aandacht voor afvalscheiding en proberen ze gasten hierin mee te nemen. ''We leggen overal voor alle afvalsoorten een rol neer. Doordat we hier aandacht aan geven voorkomen we dat alles in dezelfde zak beland.'' Ook in het ontbijt vind je duurzaamheid en circulariteit terug. Waar veel hotels gebruik maken van een buffet, serveert Nieuw Leven vers ontbijt op maat. ''Zo verminderen we voedselverspilling en wat nog wél overblijft, mag het personeel van eten. De resten daarvan gaan naar de kippen en konijnen. Het leuke is dat de gasten weten dat de eieren van de kippen 's morgens op hun bordje liggen.'' De kippen en konijnen zijn niet de enige attractie op het terrein. Er is namelijk een ecologische zwemvijver op het terrein waar gasten maar al te graag een duik in nemen. ''We wilden op de accommodatie graag een zwembad. Dat is een ecologische zwemvijver geworden.'' Op die manier kan de natuur ongestoord haar gang gaan.  

Alle beetjes helpen

Volgens Martijn is het belangrijk om alle processen tegen het licht te houden. Kijk altijd of iets ook op een andere manier kan. Een goed voorbeeld is volgens hem energieverbruik: ''In hotels branden lampen vaak dag en nacht. Door timers of bewegingssensoren te bevestigen voorkom je onnodig energieverbruik. Een kleine stap die veel energie bespaart.'' Hendina benadrukt het belang van meegaan met de tijd. ''Door afwachtend te zijn loop je achter de feiten aan. Verbeterpunten blijven er altijd, maar draag waar het kan bij aan een betere leefomgeving.''  

Wil je meer weten over duurzaam ondernemen in het Waddengebied? Klik dan op de onderstaande knop! 

Duurzaam ondernemen

Verder lezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.