Waddenregio strijdt mee!

Categorieën

Op 11 april, tijdens de nationale verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’, komen vanuit alle streken in Nederland de meest duurzame, vriendelijke of lekkere streekproducten samen. De Wadden presenteert zich met een gerecht van onder andere Texels lamsvlees, Kollumer Zoete Erwt en Groninger mosterd.

Voor de Wadden gaat Chef-kok Aart Wijker van Grand Hotel-Restaurant Opduin het gerecht bereiden. Annette van Ruitenburg, van Stichting Waddengroep, heeft hem hiervoor benaderd en hij reageerde gelijk enthousiast. Grand Hotel Opduin streeft naar een zo maximaal mogelijk Waddenproductenaanbod op de kaart. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat, maar het is sowieso al mooi om te zien hoe het gerecht gebundeld is vanuit de drie provincies, de waddenkust én de waddeneilanden. Met hopelijk als kerst op de kaart, de titel: 'Lekkerste Streek van Nederland!'

De belangstelling voor regionaal geproduceerd eerlijk voedsel, is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel, welke impact het heeft op onze leefomgeving en is er steeds meer toe bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. De producenten die aangesloten zijn bij het Erkend Streekproduct merken ook steeds meer dat de vraag naar streekproducten toeneemt. Om dit te vieren organiseert SPN een landelijke verkiezing van de Lekkerste Streek. In verschillende regio’s zijn de afgelopen maanden producenten en producten geselecteerd die hun regio gaan vertegenwoordigen. De winnende producenten uit heel Nederland komen samen met een lokale kok om de eigen streek te laten proeven. Ze strijden maandag 11 april, op de schitterende locatie van De Dyk in Woubrugge, om de titel 'Lekkerste Streek van Nederland!'

Texels lamsvlees, Kollumer zoete erwt en Groninger zwarte waddenmosterd

Vanuit het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’, die Stichting Waddengroep samen met NHL Stenden en Visit Wadden uitvoert, zijn een drietal Waddenproducten genomineerd voor de verkiezing: Texels lamsvlees, de Kollumer zoete erwt en Groninger waddenmosterd gemaakt van zwart mosterdzaad.

 

Texels Lam

Echt Texels Lam, is afkomstig van lammeren die zijn geboren, geweid en geslacht op Texel. Lamsvlees met een duidelijke herkomst, zowel qua ras als gebied. Echt Texels Lam heeft bij de moeder gezoogd. De lammeren hebben een belangrijke periode van hun leven buiten gelopen. De Vereniging Schapen Eiland Texel zorgt dat dit streek cultureel erfgoed en daarmee het Echte Texels lamsvlees, behouden blijft voor Texel.

De Kollumer zoete erwt

De Kollumer zoete erwt is een Grauwe erwtensoort. Deze erwt was bijna uitgestorven geweest, maar werd gelukkig gered door Jan van der Velde uit Kollum. Vandaar de naam. 

Piet Hoekstra, afkomstig uit Sint Jacobiparochie, ontving zes erwten van Jan van der Velde. Samen met zijn collega Jaap de Jong uit Oosterbierum besloten zij vanaf 2006 letterlijk en figuurlijk bloeiende teelt te gaan kweken. Daarna sloot Bruinsma Bio zich aan, omdat er ‘nieuwe vraag’ was vanuit de biologische hoek. Groothandel Greydanus uit Heerenveen verhandelt deze erwt ook onder zijn label ‘Peul Natuur’.

Mosterdzaad

In de 19e eeuw werd in Nederland volop mosterdzaad geteeld, onder andere langs de Groninger Waddenkust op het Hogeland. Echter is in Nederland nu de mosterdteelt nagenoeg verdwenen. Sporadisch wordt nog Gele mosterdzaad geteeld. Zwarte mosterd is de minder bekende variant en was totaal verdwenen uit Nederland. Ale en Hero Havenga, van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud in het Groninger Kloosterburen, hebben het een paar jaar geleden aangedurfd om juist de teelt en productie van zwarte mosterdzaad weer op zich te nemen. Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum produceert de mosterd.

Lees meer over zwarte mosterdzaad bij akkerbouwbedrijf Landgoud

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.