Al fietsend door een heel afwisselend landschap tussen Den Helder en Schagen wordt door het bezoeken van diverse bedrijven, stalletjes en boerderijwinkels stukje bij beetje de ingrediënten voor een heerlijk pure soep verzameld. Deze kan aan het eind van de dag zelf worden bereid. Er wordt onder andere een bezoek aan Zuivelboerderij Tesselaar en Boerderijwinkel Keetenburgh gebracht.
Op de pedalen met de soepkommen in je fietstas. Met deze beleving kan je gaandeweg ingrediënten verzamelen die op het einde van de dag tot een heerlijk soepje kan worden gemaakt. Leuker om een bezoek aan de bedrijven te brengen en aan het einde een kant en klare en ook verse soep te nuttigen? Dan is dat ook goed natuurlijk. De tocht begint voor de bezoeker die in en om Den Helder heeft verbleven, aan de kant van Huisduinen, om precies te zijn bij Boerderijwinkel Tesselaar. Als je zo dicht bij het Wad bent, fiets je natuurlijk eerst even door tot de dijk om te zien waar de strandpaal telling begint. Namelijk daar, strandpaal 0 schuin tegenover Fort Kijkduin, onderdeel van de Stelling van Den Helder. Terug bij de Boerderijwinkel Tesselaar kun je een keuze maken uit tal van verse zuivelproducten, de kazen worden er allemaal zelf gemaakt. Aan te raden is de geitenkaas, deze staat ook op de menukaart van diverse restaurants. Voor bij de soep is er verse boter of aioli voor het broodje er bij. Het brood erbij komt ook uit Den Helder. Via een mooie tocht naar de binnenstad breng je eerst een bezoek aan een grote groene oase, heel verrassend midden in de stad: Hortus Overzee. Een botanisch kassencomplex met prachtige exotische planten en bomen. Door naar Bakkerij Dunselman voor het broodje bij de soep. In de marinestad ga je natuurlijk graag voor een zeebonk of een spelt vletje maar de keuze is reuze en de helderse broeder is ook niet te versmaden. Neem als proviand de Wieringer koeken of het Wieringer Roggebrood mee, dan is de maaltijd compleet. Een soep zonder kruiden heeft weinig smaak. Gelukkig voorziet Stadskwekerij de Groene Stek in allerlei verse kruiden door alle seizoen heen: op pot, gesneden of gebost. Mocht het niet het seizoen zijn, dan zijn de kruiden ook in gedroogde varianten beschikbaar. Aan te raden is verse peterselie, tijm en prei. Dan kun je alle kanten op met je soep. De volgende afstand die overbrugt dient te worden gaat langs de kustweg en prachtige duinen in de richting van het voormalige waddeneiland Callants Ooghe. Op de route zijn er diverse kraampjes langs de weg met o.a. uien, aardappelen, wortelen. Mocht je er een aantal gemist hebben: geen nood, dan is een en ander ook wel weer verkrijgbaar bij Boerderijwinkel Groot Keetenburgh. Chef-Kok Diederik Stiensma heeft in tijden van Corona van de nood een deugd gemaakt en zijn eigen boerderijwinkel geopend. Gezien zijn voorliefde voor koken heeft hij met een duurzame insteek ongelooflijk veel delicatessen van producten uit de streek ontwikkeld. Volop verse groenten, kazen, vruchten, fruit, zuivel, taarten en speciaalbieren. Kortom: te veel om op te noemen. Je kijkt hier je ogen uit. Een lust voor het oog en de smaakpapillen en goed voor het milieu is deze korte keten. Van de groentes en kruiden die over zijn op de zondag, kookt Diederijk zijn eigen soep die je, als je je eigen pannetje mee brengt, per liter kan afnemen. Wil je zelf aan de slag? Dan geeft hij je als beloning voor de volbrachte tocht zijn eigen soeprecept naar het seizoen.
Je kunt je niet vergissen, alles wat er bij De Groene Stek wordt geteeld, is aan het seizoen gebonden. Zo leer je goed de seizoenen kennen en proef je wat op z’n best is in de tijd van het jaar. De Groene Stek heeft een vast assortiment – tomaten, sla en munt bijvoorbeeld – en wisselende groenten en kruiden. Je kunt er ook kruiden en jonge plantjes voor je eigen moestuin halen. Handig om je eigen tuin of balkon alvast een voorsprongetje te geven.
Ontdek meer