Bladerdeeg hapjes met mosterd uit Ameland

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met mosterd uit Ameland. Lekkere bladerdeeghapjes met kaas en amelander mosterd. Heerlijk op vrijdagavond bij je borrelplank of als tussendoortje. Eet wat het wad schaft.

Amelander mosterd

Wanneer je op Ameland bent geweest, ben je waarschijnlijk wel eens langs velden vol met prachtige gele mosterdbloemen gefietst. Maar deze akkers zijn niet alleen mooi om te zien, er wordt ook al deccenialang mosterdzaad verbouwd. Vrijwilligers oogsten de zaden en in de koren- en mosterdmolen 'De Verwachting' in Hollum worden de zaden vermalen tot mosterd. Een echt Amelands Produkt en dat proef je! Ben je in de buurt? Breng dan vooral een bezoekje aan de molen. De vrijwillige molenaars en mosterdmakers zijn regelmatig in de molen te vinden voor het malen en bereiden van mosterd en geven je graag wat uitleg. En vergeet natuurlijk niet je favoriete smaak mosterd mee te nemen uit het molenwinkeltje. Want er zijn er veel! Van de lokale duindoorn tot de iets minder lokale gerookte piri piri. Voor iedereen wat wils.

Ingrediënten voor de bladerdeeghapjes

  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 eetlepels Amelander mosterd
  • 1 bosui
  • 75 gram geraspte kaas
  • 1 ei
  • peper en zout

Tip: Gebruik verse roomboterbladerdeeg om de hapjes extra lekker te maken. Alleen bladerdeeg uit de vriezer in huis? Geen probleem. Druk de plakjes aan elkaar zodat je hem alsnog op kan rollen. 

Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Bereiding

Verwarm de over voor op 200 graden. 

Snijd de bosui fijn. Leg de rol bladerdeeg op het aanrecht en smeer hem helemaal in met de Amelander mosterd. Strooi hierna de geraspte kaas en de bosui over het bladerdeeg heen en voeg nog een snufje peper en zout toe.

Rol het bladerdeeg op en verpak het in huishoudfolie. Laat vervolgens 15 minuten rusten in de koelkast. 

Snij de bladerdeegrol in stukjes van ongeveer 1 cm en verdeel ze over de bakplaat. Klop vervolgens het ei los en bestrijk de bladerdeeghapjes met het losgeklopte ei. 

Bak de bladerdeeghapjes in 15 minuten gaar. 

Eet smakelijk!

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.