Wentelteefjes van Fries suikerbrood

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer een recept met echte Fryske sûkerbôle. Heerlijk zachte wentelteefjes van fries suikerbrood. Lekker als ontbijt of als nagerecht met een bolletje ijs en een flinke schep slagroom. Eet wat het wad schaft.

Fries suikerbrood

Suikerbrood is een typische Friese specialiteit. Gebakken van fijn deeg, waar een ruim aantal suikerklontjes en kaneel aan wordt toegevoegd. En zoals ze in Friesland zeggen: Hoe kleffer het suikerbrood, hoe beter de smaak. Vroeger werd het brood vaak cadeau gegeven aan moeders die waren bevallen van een meisje. Zodat de moeder na de bevalling weer even kon aansterken. Tegenwoordig kun je hem in ongeveer iedere supermarkt krijgen. Maar ga als je in Friesland bent zeker naar de bakker om de hoek om een heerlijk versgebakken Fryske sûkerbôle te halen. Lekker met een dikke laag boter. Óf probeer eens wat anders en maak met dit recept heerlijke wentelteefjes van het Friese suikerbrood. 

Ingrediënten voor 4 wentelteefjes

  • 1 suikerbrood
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • roomboter
  • 2 theelepels kaneel

Tip: Gebruik het liefst wat ouder suikerbrood. Zo zuigt het suikerbrood zich helemaal vol met het eiermengsel en krijg je de lekkerste wentelteefjes.

Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Bereiding

Klop een ei los in een diep bord of in een kom. Voeg hier de melk aan toe en roer met een garde tot een geheel. Meng hierna de kaneel door het mengsel. Roer tot de kaneel helemaal goed is opgenomen.

Snijd 4 plakken van het suikerbrood af en leg ze één voor één in het mengsel. Zorg dat het brood aan beide kanten goed volgezogen wordt met het mengsel, maar laat ze niet te lang weken. 

Zet een pan met een klontje boter op het vuur en bak de suikerbrood wentelteefjes aan beide kanten goudbruin. 

Voeg naar wens je garnering toe. Bijvoobeeld wat poedersuiker of fruit wanneer je de wentelteefjes als ontbijt eet. Of met wat kaneelijs en slagroom als nagerecht. 

Eet smakelijk.

Koken met waddenproducten - Ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.