Kop leeg schilderen met uitzicht op zee - Schiermonnikoog

Schiermonnikoog staat bekend om de gezonde activiteiten die je er kunt doen. Blowkarten, wandelen, fietsen, rennen… Ieder lijf knapt op van een bezoekje aan het eiland. Maar ook het hoofd heeft soms wat ‘beweging’ nodig. Jeanette Rutgers biedt dat met haar “schilderbus” AtelierSchier.

Een oude, vaalgele bus staat tegen de duinen aan. Vlak voorbij de strandopgang van de Badweg, bij Paal 3. Wie door de raampjes gluurt ziet lange houten planken die een bureau vormen over de lengte van de bus. Als je binnen plaatsneemt, kijk je door de ramen over de Noordzee uit. En daar is het Jeanette precies om te doen. “Toen we de bus kochten hebben we hem helemaal gestript. Alle passagiersstoelen eruit, steigerhouten tafels en bankjes erin”, vertelt Jeanette. Als de Schiermonnikoogse begint te vertellen, kun je vast een plekje zoeken want naar deze creatieve activiteitenbegeleidster kun je uren luisteren. “In de zomer staan er parasolletjes en tafels in het zand, maar zat mensen ploffen gewoon in de duinen neer.” En wat doen ze dan? “Schilderen. Met je mik richting de Noordzee, of je nou in de bus zit, of in het zand. Ik loop er dan als een soort serveerster van verf, kwasten en creatieve tips doorheen.”

De bus staat op zijn plek van april tot en met november, en is dan toegankelijk voor iedereen die maar langs wil komen. Jeanette: “Het zijn vooral groepjes toeristen, ouders met kinderen of een setje vriendinnen die komen schilderen. Kinderen beginnen altijd direct te verven. Die hebben maar een half uurtje nodig en kliederen heerlijk door, op het doek en op zichzelf… Volwassenen hebben juist wat meer aanmoediging nodig. Die kunnen nog wel eens wat met de hakken in het zand gaan en zeggen dat ze ‘dit echt niet kunnen’, of ‘ik heb nog nooit geschilderd’.”

Volgens de Schiermonnikoogse is dat juist het leuke aan de activiteit. “ Zelfs mensen die nog nooit een penseel hebben opgepakt, gaan naar huis met wat moois. Met een eigen souvenir. Het is ook een heel afgebakende taak; je maakt gewoon wat je ziet. Dat zorgt er ook voor dat mensen helemaal tot zichzelf komen. Hoe vaak ik wel niet volwassen kerels met het puntje van de tong uit de mond, nauwkeurig heb zien stippen en vegen op het doek. Kun je nagaan hoeveel tijd en geld mensen uitgeven aan mindfulness, zelfhulpboeken en yoga, terwijl een doek, kwast en strand alles is wat je nodig hebt.”

Vanaf 2021 wil Jeanette de bus ook aanbieden als leuke activiteit voor vriendinnenclubjes, verjaardagen of teamuitjes. Maar ook voor ‘aanwaaiers’ is plek. Sommige mensen brengen hun kids en gaan zelf even een blokje om, anderen komen er echt om te schilderen. Of om überhaupt te ontdekken dát ze kunnen schilderen.  Jeannette: “Vorig jaar was er een vrouw, gewoon zo’n moeder waarvan je er een hele hoop kent, dat steeds een ander zoontje of dochtertje bracht. Ik vroeg of ze niet wilde blijven, maar volgens haar kon ze niet schilderen. Vroeger wel, zei ze. Maar nu niet meer. Uiteindelijk kreeg ik haar zover om toch even een penseel op te pakken, en ze maakte me toch een mooi werkje... Met duinen vol bloemen en planten, en een rennende fazant op de voorgrond. Dat vind ik zo mooi om mee te maken. Ik heb ook eens aan de ouders van een jongetje van zes uitgelegd dat hij een enkeltje kunstacademie moest krijgen, zo getalenteerd… Op zulke momenten heb ik echt het gevoel dat ik goeie dingen aan het doen ben.”

Waai dus vooral eens langs wanneer je op Schiermonnikoog bent. Een meer uniek souvenir dan een zelfgemaakt Wadden-werkje zul je niet gauw vinden.

Bekijk ook eens:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.