Beleef de zee met Eilandmeisje Marloes

Ruisende golven, wisselende luchten en zeemeeuwen die streepjes zon weerkaatsen in de lucht. Aan zee is het magisch. Met ieder weer en op elk moment van de dag. Eilandmeisje Marloes Fopma van Terschelling loopt liefst in de vroege ochtend langs het wad. Zilte zeelucht door haar haren, niets dan natuur om zich heen. Een fantastische manier om de dag te beginnen.

 

Liefde voor het eiland delen

‘De zee geeft mij het gevoel van vrijheid en ontspanning,” vertelt de geboren Terschellingse. “Het geeft me energie en de getijden vind ik zoiets magisch. De zee moet iedereen gewoon een keer beleven.” Als Eilandmeisje neemt ze bezoekers al wandelend of fietsend mee over het eiland. Tijdens haar ochtendwandelingen beleeft ze samen met haar gasten het ontwaken van het wad en deelt ze bijzondere verhalen. De verhalen verzamelt ze, Marloes noemt het jutten, op het eiland door in gesprek te gaan met eilanders. “Het eiland kent zoveel geweldige verhalen. Van mythes en legendes, tot waargebeurde verhalen. Die deel ik tijdens mijn tochten.”

Omgeven door water

Verhalen zijn er zat, in dit gebied dat 120.000 jaar geleden een grote steppe was, waar prehistorische dieren leefden. Dat maakt de zee nu een schatkamer aan fossielen. “Dat vind ik zo’n geweldige gedachte. Dat er verborgen in het water de mooiste geheime schatten liggen”, aldus Marloes. “Tijdens een van mijn ochtendwandelingen dacht iemand eens dat ik een voorkeur had voor één van de twee zeeën rond het eiland (de Noordzee en de Waddenzee - red.). Maar dat heb ik niet. Ik geniet van de Waddenzee, die elke dag anders is met haar eb en vloed, een magisch mechanisme. En tijdens mijn wandelingen door de duinen kijk ik uit over de Noordzee. Er is dan altijd een prettige herrie en de Noordzee ruikt zo vreselijk lekker.”

Meer informatie over Eilandmeisje

De beste manier om de zee te beleven
Op de vraag hoe je de zee het beste ervaart, antwoord Marloes heel resoluut: in stilte. “Het is bijzonder om in stilte naar de zee te kijken. Ik kijk natuurlijk vaak vanaf het eiland naar de zee, maar ik raad het ook echt aan om te wadlopen. Je staat dan midden op de zee, te kijken naar de zee. Dat is magnifiek. De zee… die moet je beleven”.

Meer tips

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.