De Graanrepubliek

Wie Oldambt zegt, zegt graan. De regio Oldambt staat namelijk bekend om zijn graanproductie, met steenrijke herenboeren en grote fabrieken. De kloof tussen arm en rijk was hier zichtbaar. Tegenwoordig is er een bescheiden revolutie gaande in de landbouw, waarbij oude gebouwen worden omgetoverd tot nieuwe locaties. Naast graan is de regio ook bekend om zijn kwelders en polders. Zoals het schiereiland Punt van Reide met kwelders en de Dollard, een unieke zeearm. En het is een gebied vol met verdronken dorpen. Kortom, genoeg unieke natuur om te ontdekken.

Land van tegenstellingen

Het Oldambt is het land van graan en eindeloze horizonten. Van de enorme herenboerderijen met hun slingertuinen. Het is ook het land van contrasten. In het landschap en lange tijd ook in de samenleving.

Ontdek meer

Ontdek wad - in Oldambt

De Punt van Reide

De Punt van Reide is een smalle landtong aan de Dollard. Het restant van het ooit zo welvarende Reiderland. Het schiereiland dat is overgebleven bestaat voor het grootste deel uit kwelders; alleen bij stormvloed loopt het terrein nog onder. Nu heeft de natuur hier vrij spel.

Met de auto kom je niet op de Punt. Wandelend en fietsend wel. Door de ligging is de Punt van Reide een oase van rust voor een groot aantal vogels. Ook zijn er vaak zeehonden te zien, die bij eb op de slikbanken liggen. Vanuit het Bezoekerscentrum Dollard van het Groninger Landschap, net onder Termunten, is het gebied goed te bezoeken. Het bezoekerscentrum geeft allerlei informatie over het omringende natuurgebied.

Ontdek meer

Kom proeven - in Oldambt

Slaap lekker - in Oldambt

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.