Ode aan de Punt van Reide, Groningen

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het Waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat over de Punt van Reide in Groningen.

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

De ode

De lokale held

Joël Stoppels is battlefield gids en oprichter van Battlefield Tours. De jonge oorlogshistoricus uit Groningen vindt het belangrijk dat de herinnering aan de tweede wereldoorlog levend gehouden wordt. “Voor jongeren is het belangrijk dat zij weten dat vrijheid niet zomaar iets is. Daar is in de Tweede Wereldoorlog erg hard voor gevochten”.

De dichter

De Arnhemse Simone Atangana Bekono studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met de bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren. Het boek bundelt gedichten en brieven en bevat krachtige teksten over onder meer vrouwelijkheid, racisme en identiteit. Haar roman Confrontaties staat op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2021.

De videomaker

Videobrouwers zijn beeldjagers die alles kunnen schieten. Van pakkende campagnevideo’s tot snackable online content. Up front in het vak, laid-back in de omgang. De lat ligt hoog. Videobrouwers draait door tot ze verwachtingen overtreffen.

De ontmoeting

De Punt van Reide

Ze ontmoeten elkaar bij de Punt van Reide. Een smalle landtong aan de Dollard, die het restant is van het ooit zo welvarende Reiderland. Het schiereiland dat is overgebleven bestaat voor het grootste deel uit kwelders; alleen bij stormvloed loopt het terrein nog onder. Nu heeft de natuur hier vrij spel.

Met de auto kom je niet op de Punt. Wandelend en fietsend wel. Door de ligging is de Punt van Reide een oase van rust voor een groot aantal vogels. Ook zijn er vaak zeehonden te zien, die bij eb op de slikbanken liggen. Vanuit het Bezoekerscentrum Dollard van het Groninger Landschap, net onder Termunten, is het gebied goed te bezoeken. Het bezoekerscentrum geeft allerlei informatie over het omringende natuurgebied.

Batterij Fiemel

Onderweg kom je langs Batterij Fiemel: een restant van de Duitse Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Punt van Reide was vanwege zijn strategische ligging door de eeuwen vaak strijdtoneel. In de Tachtigjarige Oorlog, in de Franse tijd en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunker met een felblauw kanon op het dak vormt een scherp contrast met de vredige natuur en de eindeloze vergezichten eromheen. De sporen van de rijke geschiedenis zijn hier overal terug te vinden.

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Joël en Simone

Meer lezen? - Ontdek de verhalenlijnen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.