Vogelparadijs

De 'Punt van Reide' is een smalle buitendijkse landtong. Dankzij de ligging is het een oase van rust. Daarvan profiteert een groot aantal zee- en weidevogels, waaronder noordse sterns, tureluurs, kluten en bontbekplevieren.

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Zout en zoet

De Punt van Reide ligt aan de Eems-Dollard. Een estuarium van de Waddenzee, waar zoet en zout water elkaar tegenkomen. De natuur heeft hier vrij spel. Een deel van de kade van basaltblokken is weggehaald, zodat het zeewater weer naar binnen kan. Op het stukje jonge kwelder dat hierdoor ontstond, staan veel pioniersplanten als zoals zeekraal. Zeehonden gebruiken het als kraamkamer. Bij de zeehondenkijkwand kun je op kraamvisite zonder moeder en kind te storen. 

Zeehonden, geen zeeschepen

Dat hier zo’n mooi natuurgebied ligt, is niet vanzelfsprekend. In de jaren ’70 van de vorige eeuw, waren er plannen een groot kanaal voor zeeschepen aan te leggen door de Eems-Dollard. Het kanaal moest nieuwe industrie brengen als alternatief voor de kwakkelende strokartonfabrieken. De sluizen waren al gebouwd. Maar natuurliefhebbers kwamen in opstand, met de kluut als symbool. Er ontstond een heuse ‘kluutcrisis’, die op landelijk niveau werd uitgevochten. Uiteindelijk won de milieubeweging. De plannen gingen van tafel. De sluizen werden in 1990 weer afgebroken. Er was nooit een druppel water doorgegaan. En daarom liggen er nu zeehonden en geen zeeschepen op de Punt van Reide.

Route: Termunterzijl

Het dorp Ziel (Gronings voor Termunterzijl) ligt vlakbij het natuurgebied de Punt van Reide. Het dorp is ontstaan nadat in 1601 in het Termunterzijldiep een sluis werd gelegd. Tijdens deze wandeling loop je langs de mooiste plekken van het dorp. Naast een 'visje happen' en genieten van het uitzicht vanaf de dijk, kan je ook een bezoekje brengen aan het museumgemaal of het visserijmuseum.

Afstand: 14.8 kilometer | Duur: 2,5 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van de Punt van Reide

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.