Kijk en kiek

Deze vogelkijkhut – de Kiekkaaste zoals de Groningers zeggen – is een prachtige plek om vogels te spotten en eens rustig om je heen te 'kieken'. De Kiekkaaste is namelijk de enige vogelkijkhut in Nederland die buiten de dijken staat. 

Leestijd: ongeveer 5 minuten

De moeite waard

Vanaf de dijk loop je in ongeveer een kwartier naar de Kiekkaaste. Trek je laarzen aan, want het pad naar de vogelkijkhut kan soms erg modderig zijn. Maar het uitzicht over de slikvelden van de Dollard is de moeite waard en zal het hart van vogelliefhebbers sneller laten kloppen. Aan de horizon zie je talloze broed- en trekvogels en honderden bonte strandlopers foerageren op het slik. Soms worden er zelfs fraters gezien op de kwelders. 

Meer dan vogels

Geen echte vogelaar? Toch is het de moeite waard om het pad af te lopen. Bij Nieuwe Statenzijl stopt namelijk de zeedijk. Hier mondt de Eems uit in de Waddenzee en komen zoet en zout water samen. Water en land wisselen elkaar hier steeds af. In dit bijzondere landschap valt veel meer te spotten dan vogels. Met wat geluk zie je bijvoorbeeld zeehonden, of zelfs een bruinvis, de enige walvis in de Waddenzee. En laten ze zich niet zien, dan heb je nog altijd het weidse uitzicht met de steeds veranderende wolkenluchten.

Route: Termunterzijl

Het dorp Ziel (Gronings voor Termunterzijl) ligt vlakbij het natuurgebied de Punt van Reide. Het dorp is ontstaan nadat in 1601 in het Termunterzijldiep een sluis werd gelegd. Tijdens deze wandeling loop je langs de mooiste plekken van het dorp. Naast een 'visje happen' en genieten van het uitzicht vanaf de dijk, kan je ook een bezoekje brengen aan het museumgemaal of het visserijmuseum.

Afstand: 14.8 kilometer | Duur: 2,5 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van de Kiekkaaste

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.