Come to the dark site

Echte donkerte wordt steeds schaarser. Gelukkig kan je in erkende Dark Sky Parken de duisternis niet alleen intens, maar ook nog eens op veel verschillende manieren beleven.  

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Lichtvervuiling

Het Nationaal Park Lauwersmeer werd in 2016 officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dat is bijzonder, want Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. De nacht wordt steeds lichter, want er branden steeds meer lampen. De natuur heeft daar last van. Zo gaan vleermuizen bij veel licht bijvoorbeeld minder op zoek naar eten. Ook mensen kunnen last hebben van lichtvervuiling. Bij veel licht slapen mensen vaker slecht.  

Te zien in het donker

In het Dark Sky Park blijft de duisternis behouden. De nacht wordt er dan ook actief beschermd. Er zijn veel verschillende manieren waarop je de donkerte in het park kunt ervaren. Vaar over het zwarte water van de nacht of fiets over het donkerste fietspad van Nederland. In het park zijn veel routes uitgezet waarmee je kunt wandelen onder de sterren. Bezoek tijdens je tocht een van de hemelplatforms. Daar kan je staand of zelfs liggend nog beter genieten van de sterren. Liever niet alleen op pad in het donker? Ga mee op een nachtelijke excursie met de boswachter om sterrenbeelden te bekijken en nachtvlinders te zoeken. In het Dark Sky Park is het zo donker dat je juist ineens veel nieuwe dingen ziet. Heel soms kan je zelfs het Noorderlicht zien.  

Route: rondje Lauwersmeer

Fietsen in de indrukwekkende en mooie natuur rondom het Lauwersmeer. Deze fietsroute in de noordelijke grensstreek van Groningen en Friesland voert je door het unieke en prachtige landschap van het Nationaal Park Lauwersmeer. Bovendien fiets je door het natuurgebied de Marnewaard, langs de vissers- en recreatiehaven van het dorpje Lauwersoog en door het waterrijke recreatiepark Esonstad nabij Oostmahorn.

Afstand: 48.4 kilometer | Duur: 2,5 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Nationaal Park Lauwersmeer

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.