Nationaal Park Lauwersmeer

Echte donkerte wordt steeds schaarser. Gelukkig kan je in Dark Sky Park Lauwersmeer de duisternis niet alleen intens, maar ook nog eens op veel verschillende manieren beleven. 

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Echte donkerte

Dat Nationaal Park Lauwersmeer officieel tot Dark Sky Park is benoemd, is bijzonder, want Nederland wordt ‘s nachts steeds lichter. Echte donkerte vind je hier bijna nergens meer. Donkerte is goed voor de natuur. Vogels zetten hun biologische klok erop gelijk, trekvogels komen aan op bestemming, vleermuizen vinden ‘s nacht voldoende te eten, nachtvlinders komen tot rust en dat geldt ook voor de mens.

Pak dus je kans en dompel je onder in de kracht en pracht van de echte nacht in het Lauwersmeergebied. Bekijk dit vogelparadijs op vroegere zeebodem eens van de andere kant. De duistere kant.

Te zien in het donker

In Dark Sky Park Lauwersmeer woont bijna niemand en de duisternis wordt actief beschermd. Verrassend: het is hier zo donker, dat je meer ziet. Na een minuut of twintig zijn je ogen gewend en ontdek je ineens veel nieuws. Sterren die anders niet zichtbaar zijn, misschien zelfs de Melkweg. Maar ook egels, uilen en natuurlijk nachtvlinders, waarvan er meer dan veertig soorten zijn in dit Nationaal Park. Gebruik vooral geen zaklamp of telefoon, want door het licht moet je opnieuw wennen.

Je hoort ook veel. Andere geluiden dan overdag, die je misschien niet direct kunt thuisbrengen. Overvliegende ganzen. Een roepende ree. Een krijsende vos. Je kunt je voorstellen dat mensen er vroeger spannende verhalen of spoken bij bedachten. 

Op pad

Je kunt de donkerte in het Dark Sky Park op veel verschillende manieren beleven. Vaar over het zwarte water van de nacht of fiets over het donkerste fietspad van Nederland. In het park zijn veel routes uitgezet waar je kunt wandelen onder de sterren. Bezoek tijdens je tocht een van de hemelplatformen. Daar kan je staand of zelfs liggend nog beter genieten van de sterren.

Liever niet alleen op pad in het donker? Ga met de boswachter op een nachtelijke excursie om sterrenbeelden te bekijken, nachtvlinders te zoeken of vleermuizen te spotten. Heel soms zie je zelfs het Noorderlicht.

Fietsroute: Donkerste fietspad van Nederland

Wandelend over het aardedonkere fietspad in de Kollumerwaard zie je de verlichting van Zoutkamp, de gasvlam van Grijpskerk en in het zuidoosten de gloed van de stad Groningen. Het fietspad begint bij de parkeerplaats aan de Kwelderweg en komt uit op de Hooge Zuidwal. En dan weer terug.

Ontdek meer

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over Donkerte van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.