Ode aan Dark Sky Park Lauwersmeer

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het Waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Dark Sky Park Lauwersmeer.

 

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

De ode

De lokale held

Jaap Kloosterhuis is boswachter bij Staatsbosbeheer. Een geboren Groninger en van jongs af aan zeer geïnteresseerd in alles wat met de natuur te maken heeft. In eerste instantie stond Jaap voor de klas als aardrijkskundedocent, maar hij rolde via vrijwilligerswerk het vak van boswachter in. Zijn belangrijkste motivatie voor dit werk is om de mens meer oog te laten krijgen voor de natuur. Wanneer je iets niet ziet, houd je er ook geen rekening mee. Hij doet dit door bezoekers letterlijk en figuurlijk allerlei planten en vogels te laten zien, maar ook door onderlinge verbanden uit te leggen. “Zie mij als een soort van donkergroene evangelist.”

De dichter

Broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie Dieleman, liedjeszanger en kunstenaar uit Middelburg. De zee is hem dus niet onbekend. Hij schrijft veel over de natuur, de onderwerpen vaak geworteld in zijn geboortegrond. Banjo, gitaar, piano en slagwerk ondersteunen de in liedvorm gegoten verhalen van Dieleman zoals hij die uit de lucht plukt tijdens lange wandeltochten door het Zeeuwse landschap. Hij heeft sinds 2012 zes albums uitgebracht, waaronder in 2020 de plaat De Liefde is de Eerste Wet, en schreef soundtracks voor documentaires en series.

De videomaker

Froukje van Wengerden groeide op in Bartlehiem op een scheepswerf. Ze studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en Antwerpen, en deed de opleiding Regie Documentaire aan de Nederlandse Filmacademie. Daar maakte ze in 2015 de korte poëtische film Moving Landscapes voor NPO Doc, over haar geboortegrond. Hierna volgden meerdere documentaires, waaronder Ik Was Pas 14. Deze film over de oorlogsherinneringen van haar oma ging tijdens de opening van het Noordelijk Film Festival in première en werd daarna op het prestigieuze Hot Docs in Canada en vele andere filmfestivals wereldwijd geselecteerd.

De ontmoeting

Nationaal Park Lauwersmeer

Aan de Waddenzee op de grens van Friesland en Groningen vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is een bijzonder natuurgebied, waar vele vogelsoorten een rust- en broedplaats hebben. Het natuurgebied is benoemd als Dark Sky Park, omdat het hier nog écht donker is en je hier de duisternis kunt ervaren. ’s Nachts is er weinig kunstlicht, zodat dieren en planten hun natuurlijke ritme kunnen behouden. Bij helder weer fonkelen duizenden sterren aan de sterrenhemel en kun je zelfs de witte gloed van de Melkweg om je heen zien.

Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt ons mee naar zijn standplaats: het Nationaal Park Lauwersmeer. Hij vertelt ons waarom mensen donker vaak associëren met griezelig, hoe duisternis op onze ogen werkt én waar zijn passie voor natuur vandaan komt.

Lees het hele verhaal van boswachter Jaap

Wandelen met de sterren

Zelf de duisternis ervaren? Dan is de Dark Sky Route zéker een aanrader! Wandelen in het donker is een unieke ervaring. Gebruik geen zaklamp of kunstlicht, maar laat je ogen rustig wennen aan de donkerte en je ziet meer dan ooit tevoren. Geniet van de prachtige sterrenhemel én misschien heb je geluk en zie je zelfs de Melkweg!

Bekijk de Lauwersmeer nachtkaart

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Jaap en Broeder Dieleman

  • Het gedicht

    Lees Broeder Dieleman zijn ode nog eens rustig na.

    Het gedicht
  • De podcast

    Luister het hele gesprek.

    De podcast

Meer lezen? - Bekijk de andere odes aan het Waddenlandschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.