De Korenmolen Joeswert

Categorieën

Wie een tocht maakt langs de Groninger Waddenkust komt oog in oog te staan met ontelbaar veel bijzondere plekken. Rust en ruimte voeren in dit uitgestrekte landschap de boventoon. En juist waar je het niet verwacht zie je ineens de mooiste dingen. Eén van deze pareltjes is de Koren- en pelmolen Joeswert in Feerwerd: een plek waar de tijd stil lijkt te staan.

Een reis door de tijd

De Koren- en pelmolen Joeswert is al sinds 1855 een baken op het Groninger land. Wie hier binnenstapt reist dan ook terug in de tijd. Oude weegschalen, verweerd hout en een heuse molenaar. Hoewel de molen prachtig is om te zien, staat de productie hier nog gewoon voorop. De molen heeft nog altijd dezelfde bedrijvige sfeer als vroeger. 

Het malen van graan

In deze molen wordt nog op ambachtelijke wijze graan gemalen voor de productie van meel. Het malen van het graan op de oude maalsteen is alleen geen gemakkelijk klusje. Dat begint al met het vervoeren van het graan naar de steen. Daarvoor moet het graan namelijk maar liefst vier zolders hoog gebracht worden. Is het graan eenmaal daar, dan staat de molenaar voor een aantal belangrijke keuzes. Hoeveel graan ga je malen? Hoe ga je het malen? En kies je vandaag voor de energie die je uit de wind haalt, of moet je gebruik maken van elektriciteit? De molenaar moet zijn keuzes goed afwegen. Net als bij de molen zelf moeten alle raderen perfect in elkaar draaien om het beste meel te kunnen maken.  

Meel voor thuis

Van het graan wordt voornamelijk meel gemaakt. Een deel van dit meel wordt geleverd aan verschillende ondernemers, zoals bakkerijen, restaurants en winkels. Fijn voor ons is dat je het meel gewoon in de molenwinkel kunt kopen. Een goed excuus om binnenkort eens op de fiets te stappen en de molen te bezoeken. In de winkel vind je naast verschillende soorten biologisch meel (zoals tarwe, spelt en rogge), ook andere heerlijkheden voor thuis. Wat dacht je bijvoorbeeld van boekweitmeel of maismeel? Of nog leuker: neem een van de broodbakmixen, cakemixen of het heerlijke pannenkoekenmeel mee naar huis. Want zeg nou zelf: wie heeft er na een middag in de Groningse natuur geen zin in huisgemaakte pannenkoeken?  

Nog meer lezen? - Bekijk dan ook deze verhalen over de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.