Wad maak je menu

Categorieën

De Wadden smaken ongewoon lekker. Proef de zilte zeevruchten, geniet van verrassende smaken en ontdek hoe lekker natuurlijke producten kunnen zijn. Met deze recepten zet je zelf heel makkelijk een bijzonder driegangenmenu op tafel. Of je nou een liefhebber bent van vis, vlees of juist gaat voor vegetarisch, er zit altijd wat voor je bij. Ga aan de slag en haal de smaak van de Wadden in huis. 

Voorgerechten

Hoofdgerechten

Schol met zeekraal

In dit recept worden meerdere Waddenproducten op een heerlijke manier met elkaar gecombineerd. De vissoort schol ken je waarschijnlijk al. Het is een magere vissoort die erg makkelijk te bereiden is. Zeekraal is iets onbekender. Het is een eenjarige, lichtzoute zeegroente. Hij komt veel voor in de natuur, maar wordt tegenwoordig ook gekweekt. Dit plantje kan als geen ander tegen zoute omstandigheden en zit boordevol goede voedingsstoffen. 

Lees meer

Waddenvarken met kruisbessen

Bij het kleinschalige varkensbedrijf Waddenvarkens in het Groningse Waddenkustgebied mogen de varkens nog echt varken zijn. Ze lopen het hele jaar buiten in ruimte weides, waar ze heerlijk kunnen luieren in een modderpoel. Het voer voor de varkens wordt alleen lokaal gekocht. Ze eten graan, koolzaad en veel groente en fruit. Een diervriendelijk en duurzaam bedrijf dus en dát kun je proeven. 

Lees meer

Grauwe Kollumer zoete erwtenburgers

Bij producten uit het waddengebied denk je misschien niet meteen aan erwten. Toch is deze erwt het proberen zeker waard. De Kollumer zoete grauwe erwt komt al sinds 1978 van een tuinder uit Kollum. Deze erwt is een heus smaakbommetje en lekker zoet van smaak. Vroeger werd hij veel gegeten, maar door de andere erwten raakte hij vergeten. Gelukkig is de erwt nu bezig met zijn welverdiende comeback. 

Lees meer

Bijgerechten - Lekker bij je hoofdgerecht

Nagerechten

Duindoornkoekjes en duindoorn-ijs

Een goed menu sluit je natuurlijk af met een heerlijk toetje. Deze koekjes worden gemaakt met cranberry-duindoornjam. De craberry's ken je vast al, maar de duindoorn is een wat onbekendere bes. De duindoorn groeit vooral in kalkrijke duinen. De bessen zelf zijn zuur, maar daardoor juist heel lekker in een jam of siroop. 

Lees meer

Crumble van gort met appel

In dit recept combineer je appel crumble met romige gort. Hoewel gort een beetje uit de mode is geraakt, zijn er nog steeds veel verwijzingen naar gort in het waddengebied. Wist je dat inwoners van het dorp Oosterend op Texel 'Gortbuukers' genoemd worden? En de inwoners van het Groningse dorp Garnwerd hebben nog steeds de bijnaam 'Gortvreters', vanwege een oude legende over een scheepsjager die zich overat aan een bord met Gort. 

Lees meer

Kaasplankje met waddenkaas

Ben je geen liefhebber van zoete nagerechten? Dan is een kaasplankje met verschillende kazen uit het waddengebied echt iets voor jou! Er zijn ontzettend veel plekken in het waddengebied waar mooie kazen gemaakt worden. Bekijk hieronder een aantal locaties waar je de kaas zou kunnen kopen. 

De lekkerste kaas van de Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.