Eiland zonder boeren

Vlieland heeft alle landschappen die je op een Waddeneiland verwacht. Alleen geen weilanden. Vlieland is een eiland zonder boeren.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Oost-Vlieland

Het valt misschien niet direct op, maar Vlieland is een eiland zonder boeren. Je vindt er geen akkers of weilanden. Toch worden de Vlielanders ‘geiten’ genoemd. Een bijnaam uit een niet zo ver verleden.

Vlieland heeft één dorp, Oost-Vlieland. De bewoners hielden koeien, schapen en vooral geiten. ’s Nachts werden ze gestald in de gloppen, de stegen. ’s Ochtends liep de hele kudde door de Dorpsstraat rechtstreeks de duinen in. Tot zo’n honderd jaar geleden bestond bijna het hele eiland uit duinen. Niet ideaal voor landbouw. Het waren behoorlijk kale duinen, waar de begrazing geen goed aan deed. De wind had vrij spel en stoof het zand hoog op. Het leverde wel mooie uitkijkpunten op zoals de Kikkerbult en het Poterslid. Of beklim het Vuurboetsduin, met 42 meter het hoogste duin van de Wadden.

Steeds meer zand waaide ook de straten en de huizen in. Staatsbosbeheer riep het oprukkende zand een halt toe met helmgras en bomen. Nog best lastig in de schrale grond. Bomen aanplanten ging met behulp van turf, gedrenkt in vijvers. De Klaas Douwes Vijver bijvoorbeeld, een verstild plekje in het bos waar je vanaf camping Stortemelk zo naartoe loopt.

Zandvlakte

Om de jonge aanplant te beschermen, mocht het vee niet meer overal grazen en toen het toerisme opkwam, was het helemaal gedaan. Vee wordt op Vlieland nu alleen nog ingezet voor natuurbeheer.

Ooit werd er overigens ook aan de andere kant van het eiland geboerd. Maar de grond waarop dat kon, verdween met het dorp West-Vlieland in zee. Nu is het westen van Vlieland een grote zandvlakte, waar niets meer groeit of graast. Nog wel bijzonder om rond te lopen, als er geen militaire oefeningen zijn. Wie weet zie je nog een gedicht in het zand, achtergelaten door banden van de Vliehors Express.

Route: ITGWO favorites

Wandel langs festivallocaties van Into The Great Wide Open. Ze zijn een bezoek meer dan waard.

Afstand: 8 kilometer | Duur: 1 uur en 28 minuten

Bekijk de route!

Route: Rondje Vlieland met uitkijkpunten

Fiets over het eiland van rust en ruimte, langs zee, door bossen en over duinen.

Afstand: 23,6 kilometer | Duur: 2 uren en 10 minuten

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Vlieland

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over Ode aan het Landschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.