Ode aan Fort Westoever, Noord-Holland

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het Waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Fort Westoever in Noord-Holland.

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

De ode

De lokale held

Dave Kleine, ooit begonnen als afwasmedewerker in de keuken van zijn vader, heeft samen met twee vrienden stadsbrouwerij en biercafé De Helderse Jongens opgezet. Ze zijn gevestigd in Fort Westoever in Den Helder, een fort uit de Napoleontische tij. De brouwerij is mede met crowdfunding tot stand gekomen en biedt plaats voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt om ervaring op te doen in de horeca en de brouwerij. Dave is ook podcastmaker: De Business Jam gaat over de pijn en de passie van het ondernemen.

De dichter

Frank Keizer is dichter en essayist. Hij schrijft gedichten waarin uitersten samenkomen. Hij studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en debuteerde in 2012 met het chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen. Sindsdien zijn er twee dichtbundels van zijn hand verschenen. De meest recente, Lief slecht ding, gaat over ‘de zoektocht naar het aantrekken, het afstoten, naar wat beter maakt en naar wat zeer doet’.

 

De videomaker

Videobrouwers zijn beeldjagers die alles kunnen schieten. Van pakkende campagnevideo’s tot snackable online content. Up front in het vak, laid-back in de omgang. De lat ligt hoog. Videobrouwers draait door tot ze verwachtingen overtreffen.

De ontmoeting

Fort Westoever

Ze ontmoeten elkaar bij de Fort Westoever in Noord-Holland. Fort Westoever is één van de zes forten in Den Helder. Fort Westoever is onderdeel van De Stelling Den Helder en is een van de oudste nog aanwezige militaire verdedigingslinie's in Nederland. Het fort is inmiddels 200 jaar oud.

Tegenwoordig kun je op Fort Westoever van alles beleven. Geniet op het terras bij Stadsbrouwerij de Helderse Jongens óf ga vletvaren. Je kunt kiezen tussen twee vaaroutes, de één is een stadsroute door de Helderse grachten, de andere een prachtige groene route langs 5 van de 6 forten. 

Meer informatie over de vaarroute

Route: Helderse duinen

De omgeving verkennen? Met de wandelroute de Helderse duinen word je beloond met een verrassend veelzijdige route. Zo kom je onder andere langs Kunst- en Natuurproject de Nollen, de Helderse duinen, Stelling Den Helder, Fort Erfprins en het Marinemuseum. De route eindigt in de binnenstad van Den Helder, waar je heerlijk een hapje en drankje kunt nuttigen.

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Dave en Frank

Meer lezen? - Bekijk de andere odes aan het Waddenlandschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.