Ode aan Holwerd aan Zee, Friesland

Categorieën

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Holwerd aan Zee, Friesland.

Leestijd: Ongeveer 5 minuten

De ode

De lokale held

Marco Verbeek is één van de initiatiefnemers van Holwerd aan Zee. Hij vertelt over zijn baan in de supermarkt van zijn vader in Holwerd. Daar ontstonden al de kriebels om meer recreanten naar het gebied te krijgen. Maar hoe? Dat was voor hem nog niet duidelijk. Inmiddels zet hij zich met de werkgroep Holwerd aan Zee in voor het grote plan, waarbij ze Holwerd en de omliggende regio een economische en ecologische boost willen geven.

De dichter

Roberta Petzoldt is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op de afdeling Beeld en Taal. Imiddels is zij werkzaam als dichter, performer en beeldend kunstenaar. In 2015 vertolkte zij twee hoofdrollen in de speelfilms van Eddy Terstall en kreeg ze de titel 'Best Actress award'. Later volgde nog meer succes. Zo debuteerde Roberta als dichter met de bundel Vruchtwatervuurlinie. Deze bundel is onderscheiden met de Cees Buddingh-Prijs 2019.

De ontmoeting

Holwerd aan Zee

Marco en Roberta ontmoeten elkaar in Holwerd aan Zee. Een plek met een kustgebied en kweldernatuur. Waar de binding met de zee terug komt. Door de bouw van metershoge dijken na de waternoodsramp, verloor Holwerd en zijn bewoners en bezoekers de binding met de zee. Met het plan 'Holwerd aan Zee' krijgt het dorp, door een doorbraak van de zeedijk, zijn binding terug. Werelderfgoed Waddenzee en het achterland zullen weer samenkomen. Zo kan er een open vaarverbinding komen tussen de Waddenzee en Holwerd, waardoor een nieuw natuur- en recreatiegebied ontstaat.

Meer lezen over dit gebied?

Route: Rondje Holwerd

Een rondje Holwerd op de fiets. De route begint bij het projectbureau van Holwerd aan Zee. Vervolgens fiets je het achterland in. Ooit wierpen bewoners hier kleine en grote terpen op, voor wanneer de zee het land overspoelde. Het onbetwiste hoogtepunt is Hegebeintum.

De route gaat verder langs de zeedijk. Eerst aan de zeezijde, langs kwelders en landaanwinning. Een paradijs voor vogelaars. Onderweg kom je het kunstwerk: ‘Wachten op hoog water’ tegen. Daarna fiets je achter de zeedijk beschut verder. Ben je nieuwsgierig, werp dan toch even een blik over de dijk en zie hoe het Wad daar weer anders is. Na het mooie dorp Ternaard gaat de route terug naar Holwerd. In de toekomst Holwerd aan Zee?

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Dave en Frank

  • Het gedicht

    Lees Roberta haar ode nog eens rustig na..

  • De podcast

    Luister het hele gesprek..

Meer lezen? - Ontdek de verhalenlijnen