Ode aan Holwerd aan Zee, Friesland

Categorieën

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Holwerd aan Zee, Friesland.

Leestijd: Ongeveer 5 minuten

De ode

De lokale held

Marco Verbeek is één van de initiatiefnemers van Holwerd aan Zee. Al toen hij nog in de supermarkt van zijn vader werkte ontstonden kriebels om meer recreanten naar het gebied te krijgen. Inmiddels zet hij zich in voor Holwerd aan Zee: een ambitieus plan om het dorp door middel van een doorbraak van de zeedijk weer met de Waddenzee te verbinden. Zo ontstaat er een nieuw toeristisch en recreatief kustgebied in combinatie met kweldernatuur.

De dichter

Roberta Petzoldt is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op de afdeling Beeld en Taal. Inmiddels is zij werkzaam als dichter, actrice en beeldend kunstenaar. In haar performances weeft ze muziek, poëzie en beeld samen tot een geheel. Als dichter debuteerde ze met de bundel Vruchtwatervuurlinie, die in 2019 is onderscheiden met de Cees Buddingh’-Prijs. Eerder vertolkte ze twee hoofdrollen in speelfilms van Eddy Terstall.

De videomaker

Ids Aalbers en Piter Hettinga zijn twee bevlogen filmmakers en oprichters van Artisan Creatives. Artisan Creatives is een filmproductiehuis gevestigd in de hoofdstad van Friesland. Met cinematografische content voor commerciële en artistieke doeleinden vertellen ze verhalen die het verdienen om gezien te worden.

De ontmoeting

Holwerd aan Zee

Marco en Roberta ontmoeten elkaar in Holwerd. Een dorp met een echt waddengevoel. In het centrum loop je tussen twee strandwallen en zie je de authentieke huizen. Je hoeft alleen maar de dijk over te gaan en je staat al op het Wad. Op de dijk staren twee reusachtig grote vrouwen richting de Waddenzee: dit kunstwerk heet Wachten op Hoog Water. De dames kijken uit over de wilde luchten, rijke, groene kwelders en het altijd veranderende tij. Als het aan de werkgroep Holwerd aan Zee ligt, is het in de toekomst mogelijk om varend via de kwelder en een schutsluis in de zeedijk uit te komen in een zout beleefmeer. Een boulevard verbindt dan dorp en binnenzee.

Meer lezen over dit gebied?

Route: Rondje Holwerd

Een rondje Holwerd op de fiets. De route begint bij het projectbureau van Holwerd aan Zee. Vervolgens fiets je het achterland in. Ooit wierpen bewoners hier kleine en grote terpen op, voor wanneer de zee het land overspoelde. Het onbetwiste hoogtepunt is Hegebeintum.

De route gaat verder langs de zeedijk. Eerst aan de zeezijde, langs kwelders en landaanwinning. Een paradijs voor vogelaars. Onderweg kom je het kunstwerk: ‘Wachten op hoog water’ tegen. Daarna fiets je achter de zeedijk beschut verder. Ben je nieuwsgierig, werp dan toch even een blik over de dijk en zie hoe het Wad daar weer anders is. Na het mooie dorp Ternaard gaat de route terug naar Holwerd. In de toekomst Holwerd aan Zee?

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Dave en Frank

Meer lezen? - Ontdek de verhalenlijnen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.