Land van en voor schapen

Typisch Texel, dat vind je op De Hoge Berg. Een bescheiden hoogte, maar een bijzonder landschap dat je alleen op dit eiland tegenkomt. Wandel of fiets naar de top voor het mooiste uitzicht.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Schapenweiden, tuunwallen en kolken

De Hoge Berg is het hoogste deel van Texel. De vijftien meter hoogte is misschien niet zo indrukwekkend, de omgeving is dat wel. Het eiland heeft ook stranden, duinen, polders, bossen en kwelders. Maar het typisch Texelse landschap met schapenweiden, tuunwallen, schapenboeten en kolken is hier, tussen Den Burg en Oudeschild, het best bewaard gebleven. Verken de Hoge Berg te voet of met de fiets over mooie paadjes door dit tweede Nederlandse Icoonlandschap.

Een landschap mag zich pas Icoonlandschap noemen als het ‘een gebied is met een uitzonderlijke cultuurlandschappelijke kwaliteit’. Dat heeft de Texelse Hoge Berg met zijn unieke tuunwallenlandschap zeker. Tuunwallen (tuinwallen) zijn lage muurtjes van gestapelde graszoden. Toen de gemeenschappelijke weilanden verdwenen en schapen niet meer overal mochten grazen, zetten de boeren hier hun weiden mee af. Hout voor afrasteringen was er niet en op de hoge en droge gronden was sloten graven geen optie. Wel zie je nog de uitgegraven kolken waar de schapen konden drinken.

Het Doolhof

Ook stolpboerderijen maken deel uit van het Texelse tuunwallenlandschap, net als schapenboeten. Deze opvallende schuurtjes werden gebruikt voor de opslag van landbouwwerktuigen en schapenvoer. Schapenboeten lijken halve schuren, met hun aan drie kanten schuine dak en aan de vierde kant een rechte gevel met de ingang. Die staat meestal naar het noordoosten omdat de wind meestal uit het zuidwesten komt.

Schapen hebben dus een flink stempel gedrukt op het landschap van de Hoge Berg, gevormd op een stuwwal uit de ijstijd. Toch trekt in dit glooiende open land ook een groep bomen de aandacht die niets met schapen te maken heeft: ’t Bossie. Dit kleine bos met eikenbomen staat op een heuveltje, op de zuidoostelijke helling van de Hoge Berg. Ooit was hier het Doolhof, zoals het bosje nog steeds wel wordt genoemd. Nu is het ideaal voor een picknick met een schilderachtig uitzicht, tot aan de Waddenzee toe.

Er zijn verschillende fiets- en wandelpaden op de Hoge Berg. Neem vanaf ’t Bossie vooral ook het Skillepaadje langs de Skilsloot. Het voert over een dijkje naar het vissersdorpje Oudeschild en is een van de mooiste fietspaden van Texel.

Route: Den Hoorn

Wandelen door de kenmerkende Texelse weiden? Deze dagwandeling voert door prachtig duinlandschap, langs de stolpboerderijen en tuinwallen. Wandel tussen de schapen en schapenboeten door naar de Hoge Berg en ervaar het prachtige Texelse landschap!

Afstand: 22,6 kilometer | Duur: 4 uur en 11 minuten

Ontdek de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Texel

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over een Ode aan het Landschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.