Ode aan Texel

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het Waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Texel.

 

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

De ode

De lokale held

Duurzaam ondernemer Marc van Rijsselberghe is de oprichter van onder andere WADZILT. Als zelfbenoemd ‘plantenterrorist’ test hij met zijn team de zouttolerantie van bestaande, gangbare landbouwgewassen. Want de hoeveelheid water in de wereld is eindig, en maar een heel klein deel daarvan is voor de landbouw geschikt. In de smaakbelevingstuin van WADZILT blijkt dat sommige planten 'boos' worden van zout water en niet meer te eten zijn. Terwijl andere juist heerlijk van smaak worden, zoals witte aardbeien en zeebanaan. Zo werkt hij mét de zee, in plaats van tegen de zee. Het team van WADZILT gaat voor een duurzame en organische manier van telen. ''We kampen met een serieus voedselprobleem in de wereld. Het is een unieke kans voor de Waddenregio om zich verder te ontwikkelen tot een zilt gebied.''

 

 

De dichter

Dichter Hélène Gelèns bracht in 2006 haar eerste debuutbundel uit: ''niet beginnen bij het hoofd.'' Deze bundel werd genomineerd voor de C. Budding'-prijs. Daarna volgde 'zet af en zweef' en 'applaus vanuit het donker'. Voor 'zet af en zweef' ontving zij de Jan Campertprijs. Maar dat was niet het enige waar Hélène zich mee bezig hield. Aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam volgde zij vele studies, van sterrenkunde tot aan neerlandistiek. Uiteindelijk studeerde zij af in de filosofie en kunnen wij haar nu dichter en filosoof noemen. In haar werk zoekt ze graag het experiment op.

De videomaker

Menno Boersma van een Koala vindt het overbrengen van verhalen het mooiste om te doen. Door het maken van (bewegende) beelden, van concept tot edit, zet hij bij mensen graag het zelf denken aan. In het Ode-project kon hij dit combineren met zijn passie voor voeding. Beide hebben effect op hoe je je voelt, door wat je eet en wat je ter oren/ogen komt.

De ontmoeting

Texel

Een eiland bezoeken, maar niet te klein? Bezoek dan het grootste Waddeneiland: Texel. In elk seizoen is Texel een ervaring. Altijd: zon, wolken, water, strand en wind. Waarschijnlijk heb je het een liever dan het ander, maar je zult zien dat elk weer iets bijzonders heeft. Op Texel vindt je een enorme variatie aan landschappen: polders, duinen, bos, heide, strand, wad en natte duinvalleien. Tip: Bezoek de zilte proeftuin van WADZILT, vlak achter de dijk van Den Hoorn. Hier maak je kennis met groenten en planten met de meest bijzondere smaken. Proef de Smaak van de Wadden.

Lees de tips van boswachter Anna

Texel Geul en Hors

Even heerlijk uitwaaien op Texel? Tip van boswachter Anna: Bij de Hors op Texel laten we de natuur zijn gang gaan en hier voel je je echt even helemaal alleen op de wereld.

De route begint langs de Mokbaai, waar je uitkijkt over de prachtige kwelders. Bij een hoge waterstand (vloed), wordt dit land overspoeld met zeewater. Daarom zie je hier alleen planten groeien die bestand zijn tegen het hoge zoutgehalte, waardoor een zeldzaam natuurgebied is ontstaan. Bij eb daarentegen kun je genieten van de duizenden vogels die er rond scharrelen, waaronder steltlopers, tureluurs en zilvermeeuwen.

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Marc en Hélène

Meer lezen? - Bekijk de andere odes aan het Waddenlandschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.