Ode aan Moddergat, Friesland

In het kader van Ode aan het landschap ontmoeten dichters en lokale helden elkaar op een bijzondere plek in het Waddengebied. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en een gedicht: odes aan het Waddenlandschap. Deze ode gaat uit naar Moddergat in Friesland.

Leestijd: Ongeveer 10 minuten

De ode

De lokale held

De Friese dirigent Arnaud Oosterbaan kwam op 7-jarige leeftijd voor het eerst in aanraking met klassieke muziek. Inmiddels dirigeert hij in binnen- en buitenland concerten en opera’s. Oosterbaan is zeer betrokken bij de toekomst van de klassieke muziek. Met groot enthousiasme laat hij een nieuw publiek de schoonheid van klassieke muziek ervaren. Hij is onder meer producer en dirigent van de Wadopera Peter Grimes, die in de zomer van 2021 opgevoerd werd achter de dijk bij Paesens-Moddergat.

De dichter

Bram Bolten uit Leeuwarden is een verhalenverteller: zang, poëzie en muziek wisselen elkaar af in zijn werk. Met korte teksten, gedichten en hersenspinsels probeert hij de wereld te begrijpen. Van de dingen die hij om zich heen ziet is hij vaak benieuwd waarom ze precies gebeuren. Daarom schrijft hij graag met een vleugje filosofie en fantasie en hoopt de juiste woorden te vinden om de lezer tot een nieuw inzicht te brengen. Hij is aangesloten bij Dichter in Leeuwarden, een platform voor woordkunst.

De ontmoeting

Moddergat

Paesens-Moddergat staat bekend om het kweldergebied achter de dijk. Eigenlijk was het gebied al helemaal ingepolderd, maar tijdens een zware storm in 1973 sloeg het beukende water een gat in de zomerdijk, waarna de Waddenzee vrij spel kreeg in het noordelijke deel van de polder. Zo ontstond aan de rand van de dorpen Peasens en Moddergat een natuurgebied van grote waarde. Met zijn slikvelden, ruige kwelders, een zomerpolder en een weergaloos uitzicht op het werelderfgoed de Waddenzee is de Peazemerlannen een buitendijkse parel. Het is vanaf de waddijk een paar honderd meter lopen naar de dichtstbijzijnde mosselbank. Doe stevige laarzen aan en neem een stok mee om het wad te prikken zodat je kunt peilen of het wad niet te slikkig is. Op de mosselen zitten alikruiken (slakken) en wie geluk heeft ziet (slib)anemonen. Of loop de strekdam helemaal af, en dompel je onder in het eilandgevoel zonder vieze voeten te krijgen.

Lees meer over natuurgebied Peazemerlannen

Wandelroute langs o.a. Paesens

De wandelroute begint in het dorp Anjum waar je al snel de eerste bezienswaardigheid tegenkomt: Michaëlkerk Anjum. Vervolgens kom je langs monument zeemijn, waar je kunt stilstaan bij het feit dat daar acht mensen zijn omgekomen bij een ongeluk bij het opruimen van een zeemijn. De laatste stop zijn de kwelders van Peazemerlannen. Een gebied dat puur toevallig is ontstaan, zoals je hierboven al hebt gelezen. Geniet van het uitzicht, want de lucht is er altijd anders, de kleuren altijd magisch!

Ga naar de route

Lees & luister - Meer over de ontmoeting tussen Arnaud en Bram

  • Het gedicht

    Lees Bram zijn ode nog eens rustig na..

  • De podcast

    Luister het hele gesprek..

Meer lezen? - Bekijk de andere odes aan het Waddenlandschap