Makkum omgeven door natuur

Ben je in Makkum, dan zijn de Afsluitdijk en Waddenzee UNESCO Werelderfgoed nooit ver weg. Maar dichtbij is ook een bijzondere wereld te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Makkumersúdwaard (onder begeleiding) en de Koaiwaard.
 

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Unieke natuurgebieden

Bij Makkum, aan de IJsselmeerkust, liggen unieke natuurgebieden: de Makkumernoardwaard, Makkumersúdwaard en Koaiwaard. Deze gebieden staan bekend om de vele verschillende vogels die je tegen kunt komen én de grote variëteit aan planten. Aan de ene kant lijken deze planten erg op elkaar. Van oorsprong waren ze namelijk allemaal onderdeel van begroeide zandplaten, omgeven door ondiep IJsselmeerwater. Toch zijn ze ook heel verschillend. 

De Makkumernoardwaard is de bekendste van de drie natuurgebieden, maar deze is niet toegankelijk. Het eiland staat bekend om haar prachtige schelpenstrand en ligt op een steenworp afstand van watersportdorp Makkum. Wandel je in excursieverband via It Fryske Gea over de Makkumersúdwaard? Dan wuift het riet je tegemoet. Het acrobatische baardmannetje zoekt hier naar eten en bouwt zijn nest in oud riet. Ben je een echte vogelspotter, dan is de Koaiwaard een absolute aanrader! Vergeet alleen je verrekijker niet. Vanuit vogelkijkhut De Ral is het uitzicht over het IJsselmeer en de vele watervogels adembenemend mooi.

Makkumer Noardwaard

Van Fûgelhûs naar vogelkijkhut

Een must is de korte wandelroute door de Makkumersúdwaard (tijdens broedseizoen van 15 maart tot 15 juli afgesloten). Begin vlakbij in het dorpje Piaam waar het natuurhistorisch museum ’t Fûgelhûs staat. Hier tref je een bijzondere collectie van ruim 200 verschillende vogels uit de omgeving aan. Je krijgt er bovendien veel informatie over de geschiedenis van de waarden. Het museum is in de zomermaanden geopend. 

Wie de vogels in levenden lijve wil bewonderen, wandelt via de wandelroute naar vogelkijkhut ‘De Ral’. Deze vogelkijkhut ligt aan de oude zeedijk bij Kooihuizen (parkeerplaats aan Kooireed, tegenover de boerderij).

Flora en Fauna Grutto

Route: rondje Makkumersúdwaard

Maak kennis met de prachtige omgeving van Makkum! Tijdens deze korte natuurwandeling, loop je langs de Makkumersúdwaard. In dit beschermde natuurgebied kom je ongetwijfeld veel vogels tegen. Vergeet je verrekijker dus niet!

Afstand: 3,1 kilometer | Duur: 37 minuten

Bekijk de route!
Makkum en omgeving

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Makkum

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.