Verrassend landschap

Je ziet ze nog aan de randen van weilanden. Tegenwoordig houden ze zelfs recreanten uit de zon en de wind. De elzensingels op Terschelling zijn uniek voor de Wadden.


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Elzensingels

Van beschutting van graanvelden tot afscheiding van grasland en windschermen voor recreatiewoningen. Het zijn maar enkele van de functies die elzensingels door de jaren op Terschelling kregen. Ga op verkenning en ontdek de verschillen. Het elzensingellandschap is uniek voor de Wadden.

Terschelling heeft een lange smalle polder van West-Terschelling tot voorbij Oosterend. Je blijft altijd aan de ene kant het Wad zien en aan de andere kant de duinen, want de polder wordt nergens breder dan 2 kilometer. Het inpolderen vond al eeuwen geleden plaats. Het overgangsgebied tussen de polder en de duinen bleek daarbij geschikt voor graan en andere gewassen. Boeren plantten rijen elzenbomen langs de randen van de akkers, als bescherming tegen wind en stuivend zand.

Deze elzensingels boden daarnaast schaduw, erfafscheiding en hout: om mee te bouwen, voor palen en voor de kachel. Ook bleken allerlei planten en dieren zich prima in de singels thuis te voelen. Toen de graanvelden rond 1950 plaats maakten voor grasland, bewezen de elzensingels nog steeds hun nut.

Kooibosjes

Grote kans dat je op Terschelling langs elzensingels fietst of wandelt. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Kooibosjes naast camping de Kooi bij Hee, met hooilanden, elzensingels en elzenhakbosjes. Verder naar het oosten, langs de duinrand, zie je dichtbegroeide rijen elzenbomen langs een deel van de weilanden. Vaak staan er andere bomen tussen zoals lijsterbes of struiken zoals braam. Waar de polder smaller wordt, staan de elzensingels aan de duinrand. En voorbij Oosterend vind je vervolgens het laatste stukje elzensingellandschap in de kwelders van de Grië, vlak voor de overgang naar de ruigere Boschplaat. Het is de enige plek waar de elzensingels bij de Waddenzee staan, in een gebied dat regelmatig overstroomt. Ook bijzonder: in de Grië liggen vier van de zeven overgebleven eendenkooien van Terschellling. Je herkent ze aan de bomen eromheen en ieder hun eigen zeedijkje.

Al zijn er nog elzenzingels, het zijn er wel steeds minder en de kwaliteit gaat achteruit. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer gaten, wat de singels kwetsbaar maakt. Onderhoud zoals regelmatig snoeien en verjongen is noodzakelijk. Gelukkig is er steeds meer inzet om ze te herstellen en behouden. Zo blijft deze karakteristieke beplanting op Terschelling bestaan, met al zijn functies voor landbouw en natuur, cultuur-historische waarde en natuurlijk als mooi element in het landschap. Misschien herken je ze niet direct, maar best veel kans dat je tentje of vakantiehuisje ook in de schaduw van een elzensingel staat. Als ze niet worden gesnoeid zijn ze soms wel 5 meter hoog. Ze geven luwte en schaduw. Nog altijd mooi en praktisch dus.

Route: Midsland

Midsland is een klein gezellig dorpje met een hoop geschiedenis. Tijdens deze wandeling loop je door de mooie polders van Terschelling.

Afstand: 10 kilometer | Duur: 2 uren 

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties op Terschelling

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over Ode aan het Landschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.