De Nollen

Voor R.W. van de Wint was leven kunst en kunst leven. Als schilder, beeldhouwer, bouwer, tekenaar en tuinman maakte hij van een oude binnenduin een eigen wereld: De Nollen.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Een wereld creëren van vorm

Je kent hem misschien wel van de omstreden, negen meter hoge Tong van Lucifer langs de A6 tussen Almere en Lelystad. Tegenstanders probeerden in 2020 terugplaatsing van het kunstwerk na een reparatie tegen te houden. Het zou duivels zijn en blasfemisch. Ook maakte hij de grote schilderijen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Begin jaren ’80 koos Rudi - ook wel R.W. - van de Wint De Nollen uit om daar een wereld te creëren van vorm.

Van de Wint (1942 - 2006) had niets met kunst die vernieuwt om het vernieuwen. Door zich terug te trekken in de oude duin onder Den Helder kon zij doen wat hij liever deed: verdiepen. Het kunstenaarschap als vorm van leven. Ontdekken hoe je tradities in kleine stapjes verder kunt brengen. Hij creëert beelden met licht, donker, kleur en ruimte.

Kunst en werkelijkheid

Als je nu door de duin loopt, zie je grote stalen sculpturen, bouwsels en schilderingen. Een wisselwerking tussen kunst en werkelijkheid. Volgens de kunstenaar gaat De Nollen om de totale ervaring van beide. Ze versterken elkaar. De ware sculptuur ontstaat pas later. In je hoofd.

Van de Wint woonde en werkte in de Nollen, hij kende ieder plekje en gebruikte dat voor zijn kunstwerk: de stalen bouwsels, de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en het landschap. Hij onderhield dit landschap ook. Het snoeien van de bomen was voor hem ook een vorm van kunst. De Nollen waren zijn zelfgekozen ballingsoord en vrijplaats. En daar mag jij nu doorheen wandelen. Bezoek is alleen mogelijk met gids, dus wel even boeken.

Route: Helderse Duinen

In en rond den Helder is het prachtig wandelen. Deze verrassend veelzijdige route brengt je van slingerpaadjes door de duinen tot de kaarsrechte dijk langs de zee. Onderweg kom je langs robuuste forten, musea, een vuurtoren en eindig je in de binnenstad met volop horeca.

Afstand: 15,5 kilometer

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Den Helder

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over een Ode aan het Landschap

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.