De mooiste verhalen over Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

9 resultaten

Stuivende duinen

De stuivende duinen van Terschelling

Als boswachter op Terschelling weet Joeri Lamers alles te vertellen over de natuur op het Waddeneiland. Zijn werkgever Staatsbosbeheer is jaren geleden op het eiland begonnen met een ambitieus project om de diversiteit van planten en dieren te bevorderen.

Stuivende duinen

De vuurtorens van de Wadden: Terschelling

Het zijn de iconische bouwwerken van de Waddeneilanden: vuurtorens! De komende tijd schijnen we een lichtje op alle zes de vuurtorens. We kijken dit keer naar de vuurtoren van Terschelling: de Brandaris.

De vuurtorens van de Wadden: Terschelling

Verrassend landschap

Je ziet ze nog aan de randen van weilanden. Tegenwoordig houden ze zelfs recreanten uit de zon en de wind. De elzensingels op Terschelling zijn uniek voor de Wadden.

Verrassend landschap

Sprookjes & sagen van Terschelling

Tientallen jaren, soms wel eeuwenlang, werden ze van generatie op generatie doorverteld: volksverhalen. De Waddeneilanden én het kustgebied zitten boordevol van deze bekende (en onbekende) verhalen. Zo ook op het eiland Terschelling.

Sprookjes & sagen van Terschelling

Verdedigingswerken in het Terschellinger landschap

Van alle Waddeneilanden nam Terschelling een extra belangrijke strategische luchtpositie in. Geallieerde vliegtuigen die op weg waren naar doelwitten in Duitsland vlogen vanaf de Noordzee bijna recht over Terschelling.

Verdedigingswerken in het Terschellinger landschap

Codenaam: Tiger

De bezetting had veel invloed op de inwoners van Terschelling. Mannen moesten dwangarbeid verrichten en gezinnen Duitse militairen in huis nemen. Bewoners werden regelmatig geconfronteerd met gruwelen van de luchtoorlog.

Codenaam: Tiger

De beroemde bes van Terschelling

Cranberry’s zijn niet weg te denken van Terschelling. Pluk ze zelf. Maar let op, dit mag pas als de pluk is vrijgegeven. Geniet tot die tijd van alle cranberry-streekproducten.

De beroemde bes van Terschelling

Boschplaat: vrijheid!

Volg de Waddenkustlijn naar het oosten en de begrippen stilte en verlatenheid krijgen een bijzondere lading. Laat alles achter je en ervaar de vrijheid van de Boschplaat.

Boschplaat: vrijheid!

Hoge polder

De zee voerde de bouwstoffen aan voor vruchtbare grond, de mens bouwde dijken om land en opbrengst te beschermen. De sporen van die wisselwerking zijn nog altijd zichtbaar in de Terschellinger polders.

Hoge polder