De voormalige Fivelboezem in Groningen

Bevlogen ondernemers zijn bezig met waddenvoedsel en culinair toerisme met een minimale voetprint. Waar vind je deze heerlijkheden en ondernemers? Deze inspiratiekaart biedt een overzicht van de streekproducten in het gebied. Van boerderijwinkels tot horeca, afgewisseld met de mooiste landschappelijke plekjes in de voormalige Fivelboezem. Ook kom je te weten wat de ontwikkeling van het landschap heeft betekend voor de voedselproductie in deze regio.

Vruchtbare zeeklei

Eeuwen geleden bestond de provincie Groningen uit kwelders en water. De oude veenrivier de Fivel voerde water van elders naar de Waddenzee. De Fivel is er al lang niet meer, maar de vruchtbare zeeklei bleek ideaal als landbouwgrond. Rond 1800 werd de fruitteelt in het oude riviergebied erg belangrijk. Tot de jaren vijftig was Loppersum zelfs het centrum voor kleinfruit. Daarna verdween dit vrijwel volledig. Vandaag de dag heeft de fruitteelt in dit gebied weer een belangrijke betekenis gekregen. Naast fruit kent deze regio nog meer heerlijke streekproducten en andere toeristische trekpleisters. Ontdek ze in het prachtige landschap van de voormalige Fivelboezem.

Streekproducten & trekpleisters - Ontdek ze bij bedrijven en in het landschap van de voormalige Fivelboezem

Ondernemers & locaties - In de voormalige Fivelboezem

Ontdek de routes - In de voormalige Fivelboezem

Ontdek meer

De inspiratiekaart en foodroutes zijn gemaakt in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.