Koken met waddenproducten: kerstcake met Amelander Nobeltje

Het waddengebied zit vol verrassende streekproducten. Het land, het wad en het water zorgen voor pure smaken. En deze vind je gewoon in je achtertuin. Lekker lokaal én dichtbij. Tijdens 'Koken met waddenproducten' eren we iedere maand één van deze mooie producten van het Wad, door middel van een recept. Alle kustgebieden en eilanden komen aan bod. Deze keer doen we het net even wat anders met een echt kerstrecept. Een kerstcake met rozijnen geweld in Nobeltje, hét bekende likeurtje van Ameland. Lekker voor tijdens de kerstdagen of gewoon wanneer jij er zin in hebt. Eet ook tijdens kerst wat het wad schaft.

Nobeltje van Ameland

Het geheime recept van de kruidige maar iet wat zoete likeur wordt al sinds 1902 generatie op generatie doorgegeven. Het is dan ook al meer dan een eeuw de smaak van Ameland. En een bezoek aan Ameland is daarom ook niet compleet zonder een Nobeltje te hebben geproefd. Nobel staat voor ‘genieten'. Want genieten, dát kunnen ze op Ameland wel. Neem wanneer je op Ameland bent een fles mee of koop Nobeltje gewoon bij een slijterij bij jou in de buurt. Proef deze Amelandse likeur, op basis van een oud Hollandse rum, als digistief bij de koffie. Of gebruik het in je recept, bijvoobeeld bij deze kerstcake. Zo kun je thuis nog even het gevoel van puur genieten vast houden. 

Lees meer

Ingrediënten voor de kerstcake

  • 270 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 300 gram suiker 
  • 200 gram rozijnen
  • Amelander Nobeltje 
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 eieren
  • snufje zout

Bekijk de kookvideo - (klik op de afbeelding om de video te starten)

Bereiding

Verwarm de over voor op 175 graden.

Giet het Amelander Nobeltje over de rozijnen tot ze onder staan en laat ze minimaal een half uur wellen.

Vet de tulbandvorm in met boter en doe hier wat bloem overheen.

Meng de eieren en de suiker met de mixer. Smelt ondertussen de boter. Voeg de boter al roerend toe aan het eiermengsel. Voeg ook de bloem al roerend en geleidelijk toe aan het beslag. Doe hierna de kaneel en het zout erbij en roer goed door. 

Zeef de rozijnen en doe het overgebleven Nobeltje in een pan voor later. 

Voeg de gewelde rozijnen toe aan het beslag en giet het beslag vervolgens in de tulbandvorm. 

Zet de bakvorm in de over voor ongeveer 35 tot 40 minuten. 

Haal de bakvorm uit de oven en laat een tijdje afkoelen. Zet ondertussen het overgebleven Nobeltje op het vuur en breng aan de kook. Voeg 2 eetlepels suiker toe en kook in tot het een stroperige substantie heeft. 

Haal de cake uit de bakvorm en prik er gaatjes in met een satéprikker. Smeer de kerstcake in met een de ingekookte Nobeltje.

Eet smakelijk!

 

Koken met waddenproducten - ontdek meer recepten

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.