Wad lekker!

Ieder eiland heeft z’n eigen streekproduct, smaak en tradities. Maar één ding is zeker, het Waddengebied, de zuivere lucht en de zilte grond hebben invloed op de smaak die je er proeft. Als je aan Terschelling denkt is misschien het eerste wat in je op komt de cranberry. En bij Texel komt het lamsvlees of de schapenkaas direct naar voren. Die twee zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Terwijl de bes, het vlees en de kaas echt niet de enige smaken zijn die op beide eilanden valt te proeven. Nieuwsgierig geworden? Ontdek de smaak van ieder eiland en verwen je smaakpapillen!

Texel ook voor vegetariërs

Wie Texel zegt, zegt lamsvlees. Maar laat je daar als vegetariër vooral niet door weerhouden om de boot te pakken. Dan mis je al die andere fantastische smaken van het eiland. Ook de landbouw speelt een grote rol, als je kijkt naar de grote hoeveelheid aan landbouwboeren.

 

Neem een kijkje in de keuken van Texel

Zeewier geeft smaak aan Vlieland

Bij een bezoek aan Vlieland mag je zeker de Vlielander Kaasbunker niet overslaan. In de hoogste duin van het eiland vind je de Kaasbunker. In deze bunker liggen de biologische Vlielander Bunkerkazen te rijpen. Tijdens de videotour vertelt kaasmaker Nils Koster alles over hoe de kaas gemaakt en gerijpt wordt en hoe zeewier en het drinkwater op Vlieland de smaak geeft aan de kazen.

Ontdek de smaak van Vlieland

Is cranberry de enige smaak op Terschelling?

De beroemde bes van Terschelling is niet weg te denken van het eiland. Jam, saus, sap, siroop, taart, thee… noem het maar op, de cranberry kom je in vele producten tegen. Dit is natuurlijk niet de enige smaak op het eiland. Wat denk je van mosselen oesters, kokkels en andere vissoorten. Je kunt ze ruimschoots proeven in restaurants en bijvoorbeeld de ambachtelijke visroker Hans Ditzel. En wil je zelf mosselen rapen en bereiden, om er vervolgens van te smullen? Ga dan op pad met Flang Cupido, een geboren en getogen Terschellinger! Een avontuur waar je je vingers bij aflikt.

Ontdek de smaak van Terschelling

De eerlijke en lokale smaken van Ameland

De smaak van Ameland is divers, het barst er van de lokale producten. Op ambachtelijke en duurzame wijze geproduceerd, waarbij pure Amelander grondstoffen gebruikt worden. Deze producten verdienen het Amelander keurmerk. De smaak van Ameland is heel breed, denk aan duindoorn- en cranberryproducten, zeekraal, lamsoor, kokkels en oesters van het Wad. En er is een molen op Ameland waar de granen en mosterdzaadjes worden gemalen. Het resultaat: heerlijke Amelander mosterd die weer heel goed combineert met bijvoorbeeld de Amelander rundvleeskroket.

Ontdek de variatie aan Amelander producten

De vruchten van de zee op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog spelen de vruchten van de zee een duidelijke rol op de menukaart van vele restaurants. Naast de zilte smaak kun je bij De Tuin naast de Branding terecht om zelf je fruit en groente te oogsten, een zelfpluktuin waar je van zonsopkomst tot zonsondergang welkom bent. Ook kun je verse bloemen plukken, zo gezellig om een mooi bos bloemen in je vakantieverblijf neer te zetten!

Ontdek meer van Schiermonnikoog

Meer lezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.