Westergo

Welkom in het noordwesten van Friesland. Ooit noemde we dit gedeelte van de Friese provincie Westergo én stond het bekend als het dichtstbevolkte gebied van West-Europa. De sporen daarvan zijn nog altijd terug te zien in de twee historische steden van deze regio: Franeker en Harlingen. Een landschap met indrukwekkende dijken, verleidelijk om lange wandelingen te maken. De Pingjumer Gouden Halsband is daar de perfecte route voor. In Noordwest Friesland kom je tijd tekort.

Twee historische steden

Het is al even genoemd: Noordwest-Friesland kent twee historische steden. Harlingen en Franeker ademen geschiedenis. Want wist je al dat de binnenstad van Harlingen gevuld is met prachtige pakhuizen, gevels én een voormalige vuurtoren? In de haven van de stad - waar je op kunt stappen op de veerboot naar Vlieland en Terschelling - ligt zelfs iedere dag een walvis.

Ondertussen vind je een kleine tien kilometer verderop een voormalige universiteitsstad. In Franeker stond lange tijd Academie van Friesland. Tot Napoleon roet in het eten kwam gooien. Onder zijn bewind werd de universiteit opgeheven. Dat betekende gelukkig niet dat Franeker in verval raakte. Tegenwoordig is het jaarlijks de trotste thuishaven van de oudste sportklassieker van Nederland: de beroemde kaatswedstrijd de PC. En dan hebben we het nog niet eens over Eise Eisinga's Planetarium gehad. 

Ontdek Wad - in Harlingen en Franeker

Ontdek Wad - buiten de stad in Noordwest-Friesland

Op roadtrip in Noordwest-Friesland

"Voor een onvergetelijke roadtrip hoef je niet ver van huis. Ik stelde mijn eigen route door Noordwest-Friesland samen en bezocht in drie dagen het mooiste wat deze regio te bieden heeft. De route voerde me langs steden, staten, terpen en kwelders." 

Paulien van der Werf maakte een bijzondere reis langs de Nederlandse Waddenkust. Haar reis bracht haar ook langs de kust van Noordwest-Friesland, waar ze de grote steden bezocht én waar ze zich onderdompelde in de beroemde geschiedenis en natuur van deze veelzijdige regio. Ontdek haar verhaal en fiets de route van Paulien.

Ontdek het nu

Kom proeven - in Noordwest-Friesland

Slaap lekker - in Noordwest-Friesland

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.