Terpenland & Kennisstad

Bevlogen ondernemers zijn bezig met waddenvoedsel en culinair toerisme met een minimale voetprint. Waar vind je deze heerlijkheden en ondernemers? Deze inspiratiekaart biedt een overzicht van de streekproducten in het gebied. Van boerderijwinkels tot horeca, afgewisseld met de mooiste landschappelijke plekjes in het gebied van voormalig Westergo en Franeker. Ook kom je te weten wat de ontwikkeling van het landschap heeft betekend voor de voedselproductie in deze regio.

Vruchtbare landbouw in de Bouhoeke

De zeeklei in heel Westergo is de rijke voedingsbodem van allerlei voedselproducten. Vruchtbare akkerbouw met veel biologische boeren bevindt zich in de ‘bouhoeke’ langs de zeedijk en in de glastuinbouw van kassen bij Berltsum. In zuidelijke richting bepaalt taaier te bewerken knipklei de bodemkwaliteit en overheerst veehouderij in de landbouw. Afgewisseld met boomgaarden en kleinschalige tuinbouw. Streekvoedsel van dit rijke ‘kweldereiland’ is op veel plaatsen te verkrijgen bij boerderijwinkels, kramen langs de weg, restaurants en horeca in Franeker en dorpen. 

Streekproducten & trekpleisters - Ontdek ze bij bedrijven en in het landschap van voormalig Westergo

Ondernemers & locaties - in voormalig Westergo

Ontdek de routes - In voormalig Westergo

Meer inspiratie - op Schiermonnikoog

Ontdek meer

De inspiratiekaart en foodroutes zijn gemaakt in het kader van programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk met een financiële bijdrage. De provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen co-financieren het project en ook projectpartners NHL Stenden, Stichting Waddengroep/ondernemers leveren een eigen bijdrage.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.