Een dijk, vele verhalen

Na 85 jaar trouwe dienst wordt de Afsluitdijk vernieuwd. Er is zoveel over te vertellen, dat er bij Kornwerderzand een speciaal bezoekerscentrum is ingericht: Afsluitdijk Wadden Center. Kom je langs?


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Dutch Delta Design

Met de aanleg van de Afsluitdijk (gereed in 1932) nam de waterveiligheid in Nederland enorm toe. In plaats van zo’n 300 kilometer lastig te beschermen (Zuiderzee)kust, lag er nu een 32 kilometer veilige dijk (feitelijk een dam). Tegelijk ontstond het zoete IJsselmeer en daarmee ook de mogelijkheid om in de luwte van de dijk nieuw land te verwerven, voor landbouw en om te wonen. Dat was nog nooit vertoond. Niet voor niets is Dutch Delta Design wereldwijd een begrip, waarvan in het waddengebied veel parels zijn te vinden. 

Waterdriehoek
Vandaag de dag maakt de Afsluitdijk deel uit van de Friese Waterdriehoek. De Afsluitdijk is er voor onze waterveiligheid. Het Ir. D.F. Woudagemaal (UNESCO Werelderfgoed) en de ernaast gelegen zoetwaterinlaat, de Teroelster kolk (in tijden van droogte wordt hier juist water ingelaten) voor het water(peil)beheer. En Wetterskip Fryslân staat voor de waarborging van de zoetwaterkwaliteit: schoon, voldoende en veilig. 

Proeftuin
Na meer dan 85 jaar trouwe dienst wordt de Afsluitdijk in een nieuw jasje gestoken. Met een stijgende zeespiegel moet de Afsluitdijk ons tegen extreme wateromstandigheden blijven beschermen; of de waterdreiging nu uit zee of vanuit de rivieren komt. 

Afsluitdijk Wadden Center

Daarom is besloten tot versterking van de dijk en een verhoging van de spuicapaciteit door het inbouwen van krachtige pompen. Meer dan ooit staat proeftuin Afsluitdijk voor innovatie, duurzaamheid en bruisende verbinding met de omringende regio. Al deze oude en nieuwe verhalen zijn te beleven in het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center, bij Kornwerderzand. Hier worden bezoekers geïnformeerd over de Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied, duurzame energieprojecten en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf. 

Met een expositie die het verhaal vertelt over het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog voor klimaatverandering en zeespiegelstijging. Dit gastvrije centrum is tegelijk de poort tot het achterliggende kustgebied van Noord-Nederland en Waddenzee UNESCO Werelderfgoed.

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van de Afsluitdijk

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over de Kracht van het Water

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.