Bij paal 0 begint de Waddenzee

Toen Napoleon Bonaparte in 1811 Huisduinen bezocht, zag hij de grote strategische ligging van Den Helder. Hij gaf opdracht tot het bouwen van Fort Kijkduinen en wilde van Den Helder een belangrijke marinehaven maken. Het moest "het Gibraltar van het noorden" worden. 

Leestijd: ongeveer 10 minuten

Stelling Den Helder

In 1813 kwam het forse fort gereed en bood het plaats aan ruim 700 soldaten. Eerder werd het fort vernoemd naar de Franse kolonel Francois Morland. Maar nadat Frankrijk in 1815 bij Waterloo was verslagen en het Koninkrijk der Nederlanden was opgericht, werd het fort hernoemd tot Fort Kijkduin.

Vanuit Fort Kijkduin kun je een bijzondere wandeling maken langs de Stelling Den Helder. Dit is een imposante linie van forten, verdedigingswerken en verbindingsdijken gebouwd in opdracht van Napoleon. De Stelling werd sinds de Tachtigjarige Oorlog gebruikt als verdediging tegen aanvallen richting Zuiderzee en Amsterdam. Later werd de stelling verder aangepast door de Nederlandse staat en in de jaren 1940-45 nog eens door de Duitse bezetter.

 

Lange Jaap

Vanaf de Liniedijk kun je verder lopen richting het grote Fort Erfprins. Dit is nog steeds in gebruik als opleidingskamp voor mariniers. De route gaat in een grote boog om het fort heen. Vervolgens kun je het mooie traject over de grasdijk langs de zee terug naar Huisduinen lopen. Onderweg passeer je de fraaie vuurtoren de 'Lange Jaap'. Dit is de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland. Én bovendien de hoogste gietijzeren toren van Europa.

Het dorp Huisduinen is van oudsher een badplaats. Hier, op het strand, begint bij Paal 0 de Waddenzee. Huisduinen ligt net ten noorden van De Grafelijkheidsduinen. Ten zuiden liggen de natuurgebieden Mariëndal en De Donkere Duinen. De Donkere Duinen zijn gevormd uit resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. 

De Razende Bol

Bovenop de duinen kijk je bij helder weer uit op Texel. Daartussen ligt Noorderhaaks, ook wel de Razende Bol genoemd. Deze hoge zandplaat is al meer dan honderd jaar oud en ‘wandelt’ langzaam richting Texel. De Razende Bol is bij hoogwater zo’n 700 hectare groot en lijkt van afstand leeg. Maar als je goed kijkt leeft er van alles. Voor vogels is het bijvoorbeeld een tussenstop tijdens de migratie. Maar ook een broedplaats eneen  plek om naar toe te vluchten als het hoogwater is. De grijze en gewone zeehond komen naar het eiland om te rusten, en een klein aantal grijze zeehonden om hun jongen te werpen. Het zijn de pioniers die het er volhouden: zeehonden, zilvermeeuw, bontbekplevier en de bijzondere dwergstern.

Fort Kijkduin is het hele jaar door dagelijks open. Het bevat een museum over de geschiedenis van het fort, haar bewoners en de omgeving. Bovendien vind je in het ondergrondse gangenstelsel een Noordzeeaquarium.

Route: Napoleonroute

Wandel mee in de voetsporen van Napoleon. Maak kennis met het militaire inzicht van één van de grootste strategen die Europa heeft voortgebracht. Langs deze mooie route ontdek je verschillende bouwwerken uit de tijd van Napoleon, Nederlandse verdedigingswerken, maar ook vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. 

Afstand: 11,8 kilometer 

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van Den Helder

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over de Kracht van het Water

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.