Bij paal 0 begint de Waddenzee

Toen Napoleon Bonaparte in 1811 Huisduinen bezocht, zag hij de grote strategische ligging van Den Helder. Hij gaf opdracht tot het bouwen van Fort Kijkduinen en wilde van Den Helder een belangrijke marinehaven maken. Het moest "het Gibraltar van het noorden" worden.

In 1813 kwam het forse fort gereed en bood het plaats aan ruim 700 soldaten. Eerder werd het fort vernoemd naar de Franse kolonel Francois Morland. Maar nadat Frankrijk in 1815 bij Waterloo was verslagen en het Koninkrijk der Nederlanden was opgericht, werd het fort hernoemd tot Fort Kijkduin.

Stelling Den Helder
Van hieruit kun je een bijzondere wandeling maken langs de Stelling Den Helder, een imposante linie van forten, verdedigingswerken en verbindingsdijken. De Stelling werd sinds de Tachtigjarige Oorlog gebruikt als verdediging tegen aanvallen richting Zuiderzee en Amsterdam. Ook deze linie werd door Napoleon uitgebouwd. Later werd de stelling verder aangepast door de Nederlandse staat en in de jaren 1940-45 nog eens door de Duitse bezetter.

Lange Jaap
Vanaf de Liniedijk gaat het verder naar het grote Fort Erfprins, dat nog steeds in gebruik is als opleidingskamp voor mariniers. De route gaat in een grote boog om het fort heen en vervolgt via een mooi traject over de grasdijk langs de zee terug naar Huisduinen. Onderweg passeer je de fraaie vuurtoren de 'Lange Jaap', de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland en hoogste gietijzeren toren van Europa. Het dorp Huisduinen is vanouds een badplaats. Hier, op het strand, begint bij Paal 0 de Waddenzee. Huisduinen ligt net ten noorden van De Grafelijkheidsduinen, ten zuiden liggen de natuurgebieden De Donkere Duinen (gevormd uit resten van het oude Waddeneiland Huisduinen) en Mariëndal. 

Razende Bol
Bovenop de duinen kijk je bij helder weer uit op Texel. Daartussen ligt Noorderhaaks ook wel de Razende Bol genoemd. Deze hoge zandplaat is al meer dan honderd jaar oud, en ‘wandelt’ langzaam richting Texel. De Razende Bol is bij hoogwater zo’n 700 hectare groot en lijkt van afstand leeg. Maar als je goed kijkt, leeft er van alles. Voor vogels is het een tussenstop tijdens de migratie, een broedplaats en plek om naar toe te vluchten als het hoogwater is. De grijze en gewone zeehond komen naar het eiland om te rusten, en een klein aantal grijze zeehonden om hun jongen te werpen. Het zijn de pioniers die het er volhouden: zeehonden, zilvermeeuw, bontbekplevier en de bijzondere dwergstern.

Museum Fort Kijkduin
Fort Kijkduin is het hele jaar door dagelijks open en bevat een museum dat de geschiedenis vertelt van het fort, haar bewoners en de omgeving, en een Noordzeeaquarium, dat in het ondergrondse gangenstelsel is gehuisvest.

Beleef dit verhaal met deze routes:

Bekijk ook:

Fort Kijkduin

Kijk hier voor meer informatie

Waddenkust Noord-Holland

Lees meer over Waddenkust Noord-Holland