Evolutie in een oogopslag

Het buitendijkse kwelderlandschap is een van die landschappen waaraan de Waddenzee haar Werelderfgoedstatus dankt. Aan de Groninger waddenkust reis je door te tijd. Beleef hoe de waddenkust er ongeveer uit moet hebben gezien voor de dijken kwamen.  

Leestijd: ongeveer 5 minuten

Land van de zee

Kwelders zijn eigenlijk het land van de zee. Het water voert steeds meer slib aan en langzaam vormt dat slib nieuw land. Aan de Groninger waddenkust heeft de mens een handje geholpen. Daar wordt het slib namelijk vastgehouden tussen dammen. Hierdoor ontstaat een nieuw weidegebied, waarin ‘s zomers schapen, paarden en koeien grazen en elk seizoen andere vogels neerstrijken.  

De flora

Zoom je in op de flora, dan zie je het nieuwe land ontstaan. Een kwelder bestaat namelijk uit verschillende delen. Op ieder deel zie je andere planten groeien. Op de laagste delen vind je zilte pioniers als zeekraal en schorrekruid, op de hoogste delen rood zwenkgras en zoutmelde. Evolutie in één oogopslag. Elk seizoen is er een andere kleur: frisgroen in het voorjaar, lila in de zomer en dieprood in de herfst. Ze zijn dus altijd het bezoeken waard. De kwelders zelf zijn vaak niet toegankelijk, maar vanaf de dijk heb je een fantastisch uitzicht. Wil je ze een keer bezoeken? Soms worden er excursies georganiseerd vanuit het bezoekerscentrum Waddenkust van het Groninger Landschap.  

Route: Westpolder kwelders

Deze wandelroute bij de Westpolder voert je over verschillende kwelders, zoals de kwelders van Sijpkens, Toxopeus en De Weerd. Klim de dijk weer op en zie de Westpolder en de Julianapolder liggen. 

Afstand: 4,2 kilometer | Duur: 1 uur

Bekijk de route!

Meer ontdekken? - De leukste locaties in de omgeving van de kwelders

Verder lezen? - Ontdek ook deze verhalen over het Unesco Werelderfgoed de Waddenzee

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.